Червен живак
Червен живак

Червен живак – мистериозното вещество, за което древните алхимици все говорели и все не успявали да добият.Упорито, но напразно те се стараели в своите тайни лаборатории. Тези истории станали особено популярни по време на Студената война.

Причината : през 80-те години на миналия век на Запад се появяват много слухове за червения живак. Някои казват, че това е почти ключов компонент на съветските ядрени бомби поради своята свръхексплозивност. Други уверяват, че това вещество е в състояние да излекува всяка болест.

Трети придават на червения живак паранормални свойства, вярвайки, че използването му призовава свръхестествени същества. Например, на изток вярват, че червеният живак призовава джинове.

Повечето описват червения живак като „червен прах или червена течност с различни свойства в зависимост от приложението“.

Официалните учени не вярват в реалността на червения живак. Те твърдят, че историите за него са просто градски легенди и теории на конспирацията. Или заявяват, че са „специално изобретение на КГБ за влияние върху западните умове“.

Освен това, колкото повече слухове се разпространяват за червения живак, толкова повече той придобива славата на съвременния философски камък. И някои хора, напълно сериозно, се опитват по всякакъв начин да получат червен живак.

Често се твърди, че в египетските пирамиди е открит червен живак.

Това се основава на изявление на средновековния алхимик и философ Джабир ибн Хайян, който пише: „В пирамидите бяха скрити най-ценните еликсири, смесвани някога на Земята.“

Мнозина вярват, че под “ценните еликсири” той, наред с други неща, има предвид червения живак.

По-късно се появяват твърдения, че червен живак е открит в древните египетски погребения и по-точно в гърлата на мумиите. Там е открито „странно червено вещество, което имало лечебен ефект“. Възможно е веществото да е пъхано в гърлото на мумията в опит да възкреси починалия.

Когато тези слухове започват да се разпространяват широко, това води до тъжни последици за мумиите. Крадци на гробове вече не просто търсят скъпоценни камъни и артефакти, а изкормват мумии в опит да намерят червен живак.

През годините на Студената война в западната преса, и то не само в “жълтата“, започват да се появяват статии за мистериозната субстанция на военните разработки на СССР, която има много по-голяма разрушителна сила дори от конвенционалните компоненти на ядрените оръжия.

Посочва се, че „този червен живак има висока плътност, висока радиоактивност и изключителна токсичност“.

“Подробности” разкриват, че се използва в детонатор на термоядрена бомба или мощни военни лазери.

Казва се, че дори малко количество червен живак би имало същия разрушителен ефект като много мощно оръжие.

По онова време има толкова много слухове за съветския червен живак, че представители на западните Разузнавателни агенции се заинтересоват от това. Те дори се опитват да организират операции за тайно закупуване на червен живак. Но всичко, което успяват да получат е смес от обикновен живак с тухлен прах или други вещества с червеникав оттенък.

Когато СССР се разпада, разузнавателните агенции отново се опитват да научат повече за червения живак и да вземат проба от него. Но не откриват нищо … И тогава се появяват нови слухове, че е почти невъзможно това вещество да се проследи, неговите малки частици могат да бъдат скрити навсякъде и никой няма да ги намери. Според слуховете, дори малка бучка червен живак може да предизвика ядрена експлозия.

В 90-те години на миналия век червеният живак изглежда е забравен, но през 2000-те години отново се появяват слухове за него, дори в новините.

През 2004 г. група хора са арестувани в Обединеното кралство и са обвинени в тероризъм, защото търсят откъде да закупят червен живак.

През същата година един от лидерите на Ал Кайда, който е в Испания, внезапно обявява, че разполага с няколко “джобни ядрени бомби“, създадени на базата на червен живак. По-късно е съобщено, че той лъже …

А през 2015 г. членове на терористична група са заловени в Турция, опитвайки се да купят червен живак. След това се появяват слухове, че „властите умишлено говорят за червения живак, за да го използват като стръв за улавяне на различни терористи“.

Има и твърдения, че червеният живак всъщност е така нареченият „Цинобър“. Това е червена на цвят, съдържаща живак руда, която обикновено се използва в декорацията на керамика. Той е силно токсичен, тъй като съдържа живак и е изключително опасен за човешкото здраве.

Въпреки това няма доказателства, че Цинобърът някога е бил ключова съставка в ядрени оръжия. Или може би просто не знаем за това …

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви