Саркофагът на Св. Николай Мирликийски
Саркофагът на Св. Николай Мирликийски

Археолозите откриха точното местоположение на гробницата на Свети Никола. Светецът е известен още като „Дядо Коледа“. А мястото е в черквата „Свети Никола“ в Мира. Самата черква е в южната средиземноморска провинция Анталия, Турция.

„Ние знаехме, че гробът му е тук, но сега определихме със сигурност точното му място в черквата. Това е много важно откритие, което ще увеличи популярността на храма“, заяви проф. д-р Осман Еравшар, ръководител на провинциалния съвет за опазване на културното наследство в Анталия, пред информационна агенция Демирорен (DHA).

Специалисти са единодушни, че горния отвор на купола в черквата Св. Никола е сходен с архитектурата на църквата на Божи гроб, в Йерусалим, където Иисус Христос е бил погребан.

Свети Никола е живял между 270 и 343 г.и е ранно християнски епископ по време на Римската империя. Той е известен също като „Николай Чудотворец“ поради многобройните чудеса, приписвани на неговото застъпничество.

Черквата „Св. Никола е построена върху основите на древен храм на богинята Артемида. На мястото през 520 г. е изградена християнска черква, където Свети Никола е служил като епископ и по-късно е бил погребан.

„Тази черква е разрушена и по-късно на същото място е построен нов по-голям храм, чийто останки могат да бъдат посетени сега“, сподели Еравшар. За първи път сега стигнахме до останките от първата черква и пода, на който действително е стъпвал Свети Никола“, отбеляза той.

Съществуването на първата църква е известно от някои снимки, направени през 1910 г.

„Облицовката на пода и оригинални мозайки от първата църква, ще бъдат изложени за посещение до няколко месеца, след като бъдат реставрирани и консервирани“, добави Еравшар.

Свети Никола, известен още като „Дядо Коледа“, е роден в съседния град Патара, важен пристанищен град по онова време, в който се е помещавала сградата на парламента на Ликийския съюз. Той е син на богат търговец на жито.

Свети Никола, отпътува от Патара в областта Каш до Мира в областта Демре. Той е живял и служил като епископ тук дълги години. Църквата, в която Св. Николай служи като епископ, има голямо значение в християнския свят, особено сред православните християни.

Хиляди туристи посещават това място всяка година. По стените на църквата има стенописи, изобразяващи Свети Никола. Има и саркофаг от римския период, украсен с рибени люспи и листа от меча стъпка (Acanthus), за който се смята, че е част от гроба на светеца.

Храмът "Св. Николай" в Мира
Храмът „Св. Николай“ в Мира

Св. Никола е погребан в черквата на град Мира и сред вярващия народ се носела мълвата за благовонното миро, което оросявало мощите му и от което всеки можел да получи изцеление.

През 1099 г. мощите му са откраднати от италиански моряци от храма в Мира и са пренесени в гр. Бари, Италия, където се пазят и до днес.

Това е причината да се счита за покровител и на разкаялите се крадци. По-късно частици от тези мощи са дарявани от Римокатолическата църква на различни поместни православни църкви. Такава частица се пази и почита и в храмовете „Св. Николай“ в София, в Стара Загора и Созопол.

Приживе Николай Мирликийски е известен като противник на езичеството и арианството. След смъртта му е почитан като светец и покровител на децата, моряците, рибарите, търговците, банкерите, крадците, пивоварите, бъчварите, фармацевтите и затворниците. На Запад той е известен още като Дядо Коледа (Санта Клаус). Защото се смята, че личността на този праведник е прототип на белобрадия старец.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви