Статуя на Ясуке
Статуя на Ясуке

Самураите най-често са описвани като смели воини, които с готовност биха се простили с живота си в името на своите господари. В продължение на векове те били считани за защитниците на Япония. По тази причина не е особено изненадващо, че повечето от тях били родени в азиатската страна. Все пак има и някои изключения. Пример в това отношение е Ясуке – първият чужденец, превърнал се в самурай. Неговата история е повече от интересна.

Брутална гражданска война
За произхода на Ясуке не се знае почти нищо. Някои изследователи смятат, че той бил роден в Мозамбик, Нигерия или Етиопия, а истинското му име било Айзак. Историкът Томас Локли, който е автор на книга, посветена на самурая, смята, че още като дете Ясуке бил продаден в робство. Това, което се знае със сигурност, е, че чрез 1579 г. той бил нает от йезуитския мисионер Алесандро Валиняно, който по това време се намирал в Индия и се нуждаел от телохранител. Крайната цел на пътешествието му била Япония. „По това време в страната бушувала брутална гражданска война, но мисионерите нямали право да носят оръжия“, отбелязва Локли.

Въпросният конфликт избухнал още в средата на XV в. Сред участниците в него бил Ода Нобунага, който впоследствие се превърнал в един от обединителите на феодална Япония. Първоначално той бил даймьо (едър земевладелец, на когото са подчинени други благородници) от провинция Овари. По време на гражданската война се проявил като талантлив стратег и отличен боец, в резултат на което получил прякора „Краля на демоните“. През 1568 г. войските му влезли победоносно в столицата Киото като съюзници на Ашигака Йошиаки, който станал шогун.

На всички, обаче, било ясно, че властта всъщност е в ръцете на Нобунага.

Няколко години по-късно, шогунът бил обвинен във връзки с рода Такеда – стари врагове на Нобунага. Това довело до прогонването му от столицата.

Чернокожият самурай
Ясуке се срещнал с Нобунага през 1581 г., след като Валиняно поискал разрешение да напусне страната. Според някои историци, по това време африканецът вече се радвал на голяма популярност, основната причина за което бил необичайният му външен вид. В „Хрониката на господаря Нобунага“ – книга, написана през XVII в., Ясуке е описан като „26 или 27-годишен… той изглеждаше здрав и имаше добро поведение. Нещо повече, силата му беше по-голяма от тази на десетима мъже“. Други източници го описват като интелигентен и опитен воин, който бил висок близо два метра.

Нобунага останал силно впечатлен от Ясуке, но първоначално не повярвал, че кожата му наистина има тъмен цвят. Затова наредил той да бъде съблечен чисто гол и изкъпан. След като станало ясно, че кожата на Ясуке няма да промени цвета си, гостът получил сериозно парично възнаграждение, а в негова чест било организирано голямо тържество. Няколко дни по-късно, Нобунага потърсил Валиняно, за да му съобщи, че иска да превърне неговия телохранител в свой оръженосец.

След няколко месеца Ясуке получил квартира в двореца Азучи, както и първата си катана. Така, той се превърнал в първия самурай, роден извън пределите на Япония. Нещо повече –

Ясуке станал част от „елитна група бойци, които отговаряли за безопасността на Нобунага.

Някои от тях дори били негови любовници“, подчертава Локли. Той добавя, че няма доказателства Ясуке и Нобунага да са имали интимни взаимоотношения.

Тук трябва да се отбележи, че в Япония по това време имало и други хора с тъмен цвят на кожата. Историците смятат, че през XVI в. в страната живеели няколкостотин африканци. Съществуват сведения, че някои от тях работели като преводачи, а други – като артисти. Жителите на Киото несъмнено били изненадани от външния вид на Ясуке, но се отнасяли с уважение към него. Локли отбелязва, че това не е особено изненадващо, тъй като Нобунага бил известен със своята жестокост и никой не искал да го разгневи, поставяйки под съмнение решението му да направи Ясуке самурай.

Смъртта на Нобунага
Военната кампания на Нобунага, чиято цел била обединението на цяла Япония, приключила на 21 юни 1582 г. В основна причина за това се превърнал Акечи Мицухиде – един от неговите най-доверени съветници. „Той застанал начело на 13 000 войници и обкръжил Нобунага, който по това време се намирал в храм в Киото. Охраната му се състояла от 30 самурая, сред които бил и Ясуке. Било повече от ясно какво ще се случи. Все пак говорим за битка, в която 13 000 се изправили срещу 30“, отбелязва Локли.

Войниците на Мицухиде избили повечето самураи, като оцелели само Мори Ранмару (предполага се, че той бил любовник на Нобунага) и Ясуке. Те се скрили в една от стаите на храма, където Ранмару и Нобунага се самоубили.

По нареждане на самия Нобунага, Ясуке избягал, носейки със себе си главата на своя господар

(той трябвало да я предаде на сина на Нобунага). „Какво довело до предателството на Мицухиде е една от най-големите загадки в японската история. Има много теории, но нито една от тях не може да бъде категорично доказана“, подчертава Локли.

Историците не са сигурни какво се случило с Ясуке след смъртта на Нобунага. Някои смятат, че той бил тежко ранен и заловен от войниците на Мицухиде. Съществуват сведения, че самураят бил отведен при представители на йезуитска мисия в южната част на Япония. Това, което се знае със сигурност, е, че Ясуке не бил екзекутиран. Локли допуска, че причината за това е желанието на Мицухиде да получи подкрепата на йезуитските мисионери. В интерес на истината, той нямал почти никакви съюзници и надживял Нобунага само с няколко дни. На 2 юли 1582 г. войската му била разгромена в битката при Ямазаки. Самият Мицухиде се опитал да избяга от бойното поле, но бил убит. Така, властта преминала в ръцете на Тойотоми Хидейоши – втория „велик обединител“ на Япония.

Русалин Венев

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви