Поморийският манастир и неговият игумен Агатополския епископ Йеротей са под на щателна ревизия. Това съобщих днес миряни от Сливенска митрополия пред бургаските медии.

Десетки от тях се събраха пред храм Св. Св „Кирил и Методий“  в Бургас и изразиха позиция, че проверката е репресия и поръчка, която цели да търси неточности, в които да бъде обвинен Йеротей.

Има голямо уставно нарушение и клевети срещу обичания от нас и познат от 20 години Йеротей. Никакви доказателства не бяха извадени за тези мними негови нарушения. Искаме да има яснота, гласност и честност. Искаме и разследване и църковен съд. Заставаме на страната на правдата“ , каза Ангел Куцаров, иконодякон в храм „Св. Св. Кирил и Методий“.

Финансово-счетоводният консултант към поморийския манастир „Свети Георги“ Емил Кундев разкри повече подробности за проверката и заяви, че тя се извършва с много нарушения.

„Това е репресия и поръчка. Самата заповед за ревизията не съответства на никакви правила. Оказани са две имена в нея, които едновременно извършват вътрешен и външен одит, което е немислимо. Една от тях от главната счетоводителка, която сега трябва да проверя себе си. Не се дадени никакви срокове. Призоваваме докладът за ревизията да бъде обявен за несъществен, защото има много нарушения. Едва ли не епископ Йеротей е обвинен в безстопанственост, а такова нещо няма. От 2014 съм консултант в манастира. Няма нито една година, през която той да бил на загуба, с изключение на една, когато бе близо до нулата, но тогава бе извършен голям ремонт. До този момент такава ревизия не е извършвана. Иззети са всички всички документи“ , каза той.

Куцаров поясни, че има обявени ревизии и за други свещеници и техните храмове, които участваха като епархийски избиратели и подкрепиха Йеротей. Сред тях е и отец Петър в Несебър.

„За нас това е тенденциозно, защото на други такива проверки не се правят“ , поясни той.

Миряните изпращат отворено писмо до Йеротей. Ето какво се пише в него:

До

Агатополски епископ Йеротей

ОТВОРЕНО ПИСМО

от миряните от Сливенска епархия

Ваше Преосвещенство, ние миряните от Сливенска епархия се обръщаме към Вас, нашия духовен водач и пастир, провокирани от всичко случващо се през последните месеци, свързано с избора за нов Сливенски митрополит!

От февруари месец насам слушаме нелепи твърдения, разпространявани от епархийския избирател и предстоятел на храм „Свети Димитър“ в Сливен ставрофорен иконом Евгений Янакиев и от неговия брат ставрофорен иконом Силвестър Янакиев отправени към Вас като игумен на поморийския манастир „Свети Георги Победоносец“. Техните хули за проявена от Вас безстопанственост по отношение на манастира са и в основата на очернящата Ви кампания като достоизбираем епископ за Сливенски митрополит!

През цялото време, докато те надигаха глас и „хвърляха“ в публичното пространство недоказани твърдения, ние мълчахме, молихме се и като ревностни християни се уповавахме на Бог в действията си! Бяхме смирени и нито веднъж не отвърнахме на техните клевети!

Надигнахме глас, самото когато Светият синод реши да касира изборите за Сливенски митрополит, които се проведоха на 18-ти февруари и на които Вие, нашият пастир, получихте 26 гласа от епархийските избиратели.

Тогава изразихме своето несъгласие с касирането на вота по единствения възможен начин чрез жалби и подписки до Светия синод. Останахме нечути! Архиереите не отговориха на исканията ни да се спази Устава на Българската

Православна църква и да се довърши вече започнатия избор за Сливенски митрополит.  Напротив – повторно касираха вота и насрочиха нова дата за неговото провеждане – 19-ти май.

В навечерието на Страстната седмица Светият синод „хвърли“ бомбата като излезе с нов списък с достоизбираеми епископи, от който отсъстват имената на четирима достойни епископи, сред които сте и Вие!

Владиците не се спряха до тук, напротив! Западноевропейският и Средноевропейски митрополит Антоний в ефира на Българската Национална телевизия заяви, че Вие не сте в списъка с достоизбираеми епископи, защото, цитираме: „Митрополитът, освен добър духовник, трябва да е и добър администратор – човек, който да може да организира хората“.

Митрополит Антоний каза и още: „Ние видяхме, че епископ Йеротей стоеше безучастно на фона на протестите. Той трябваше да се разграничи от протестиращите и да призове към спиране на протестите, за да се изчака мъдрото решение“!

Поведението на митрополит Антоний е неприсъщо на един архиерей към неговия събрат!

Ние знаем, че като достоен епископ и духовник, Вие не нарушихте нито веднъж Устава на Българската православна църква, търпеливо и досега понасяте в Рилската света обител, където пребивавате от края на януари, с търпение, вяра и молитва случващото се в Вас, с касирането на изборите за Сливенски митрополит и с решението на Синода да състави новия списък с достоизбираеми епископи, в който Вашето име не фигурира.

Нито веднъж не нарушихте послушанието си!

Не обвинихте никого!

Това е поведение присъщо на истински достоен духовник!

Сега, ние, миряните от Сливенска епархия Ви призоваваме да нарушите мълчанието и да отговорите на отправените към Вас клевети от братя Евгений Янакиев и Силвестър Янакиев! И дори в църковен съд да изложите факти, за да стане ясно кой изрича клевета! Само и единствено така ще изчистите петното от Вашето име, което по недостоен и неприсъщ за свещенослужител начин те хвърлиха срещу Вас – техния епископ! И чрез неверните си твърдения подведоха Светия синод, който касира вота за Сливенски митрополит на базата на една жалба и скалъпен доклад без доказателства в него!

През последните 20 години, откакто сте в нашата епархия, вярваме, че сме доказали, че ние сме достойни за Вас – нашия пастир!

Надяваме се сега, Вие да чуете нашата молба, да излезете и да опровергаете клеветите срещу Вас, за да докажете, че и Вие сте достоен за нас като духовен водач на Сливенска епархия!

Синовно целуваме Вашата пастирска десница!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви