Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“ получи висока оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация, което му позволява значително да разшири потенциала си.

 Добрата новина съобщи ректорът проф. д-р Христо Бозов, дм.

„Новата институционална акредитация е за срок от 6 години. Различното при нея е, че ни дава право да обучаваме до 6 600 студенти, което е приблизително два пъти повече от сега. Това е успех за нас и ни дава силен тласък в следващите години да работим не само за увеличаване на броя на студентите в съществуващите специалности, но и да разкрием нови, а също и да привличаме студенти от чужбина“, заяви проф. Бозов.

Той сподели, че още от тази година университетът въвежда няколко нови специалности.

„Сред тях са: „Управление на здравни грижи“ във Факултета по общественото здраве и здравни грижи; „Туризъм и здравословно хранене“, „Туризъм и предприемачество“, „Мениджмънт на хотели и ресторанти“ в Колежа по туризъм и „Киберсигурност: технологии във финансовата сфера“ във Факултета по технически науки. Освен тях въвеждаме и още една специалност, свързана със зелените технологии, във Факултета по природни науки, както и три нови специалности във Факултета по обществени науки, насочени към обучение на учители, които да работят с деца със специални образователни потребности“, добави проф. Бозов.

Той бе избран за ректор преди по-малко от 12 месеца и за това кратко време показва бърз темп на изпълнение на целите от своята платформа.

Това личи и по факта, че университетът се издигна нагоре в годишната рейтингова система на висшите учебни заведения в страната.В последната класация той е на 11-то място, като преди няколко години бе след 40-то.

„Радвам се, че бележим един много сериозен прогрес, който е резултат от добрата работа на всички колеги. Ще продължаваме в същия дух, за да постигнем още по-добро представяне“, каза проф. Бозов.

Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ е най-големият държавен университет в Югоизточна България.

Той приема студенти по 143 специалности в 18 професионални направления и е една от най-уважаваните учебни институции в страната.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви