Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Според Асошиейтед прес, през януари 2023 г. 31 танка Abrams са получили ВСУ от САЩ. Предназначението им е било за пробиване на отбраната на врага. Но в последно време Украйна изтегля американските танкове Abrams M1A1 от фронта. Една от причините (може би главната) е използването на дронове от руснаците.

През това време бойното поле се променило значително. Навсякъде започнали активно да се използват разузнавателни и ударни безпилотни летателни апарати. Това от своя страна затрудни защитата на танковете от страна на Украйна. По данни на агенцията 5 от общо 31 танка вече са загубени.

Според високопоставен служител в областта на отбраната, разпространението на безпилотни летателни апарати на бойното поле означава, че „вече няма открита територия, през която можеш просто да минеш, без да се страхуваш, че ще те видят“. Ето защо това военно оборудване е преместено извън фронтовата линия.

„Ще работим с нашите украински партньори и с други партньори на място. Трябва да им помогнем да обмислят как това може да се използва в тази променена среда, където всичко се вижда веднага“. Това заяви адмирал Кристофър Грейди, заместник-председател на Обединения комитет на началник-щабовете.

Трети американски военен служител потвърди този ход при условие на анонимност. „Ако се замислите за това как се развива битката, масовата броня в среда с вездесъщи безпилотни летателни системи може да бъде изложена на риск“, обясни Грейди, като отбеляза, че танковете все още са важни.

Напълно възможно е Украйна да се наложи да отстъпи временно в някои части на фронтовата линия. Това мнение изрази майорът от запаса, ветеран от руско-украинската война Олексий Хетман.

Напоследък украинските военни, чуждестранните партньори на Украйна, специалисти и независими експерти предупреждават, че руските окупационни войски събират сили за настъпление в определени части на фронта.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви