Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Въпреки че парламентарната комисия по културата и медиите прие единодушно на първо четене проекта за промени в Закона за хазарта, той има нужда от промени. Такова е мнението на депутати. Проектът е внесен от Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ.

Според Климент Шопов от „Възраждане“ това, че се увеличава изискването за внесен капитал за придобиване на лиценз, ще създаде затруднения за малките бизнесмени и ще облагодетелства големите играчи в сектора. „Да се забранят игралните зали в населени места, които са под 5000 жители е прекалено ниско. В Румъния наскоро приеха сходен законопроект, където са забранили с под 15 000 жители“.

Ако се увеличи обхватът на забраната до градове с 15 000 жители, това означава, че над 300 игрални зали ще затворят. В противен случай ще затворят само 140. Към момента игралните зали в България са над 1000.

„Игралните зали не са чак такъв голям проблем, какъвто е онлайн хазартът, който е далеч по-достъпен“, коментира Тома Биков от ГЕРБ.

И Шопов, и Биков също се усъмниха, че едва ли в последните дни на НС ще може да се изработи най-добрият закон и да се обхване в цялост този проблем. Манол Пейков от ПП-ДБ е убеден, че този законопроект няма да може да мине нито на първо, нито на второ четене в зала.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви