Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, Център за подкрепа на личностното развитие – Община Бургас и фирма ТехноЛогика проведоха състезание Robo challenge Burgas за ученици от 8 – 12 клас.

Подкрепа осъществиха и фирма Мусала софт.

На официалното откриване присъстваха проф. д-р Христо Бозов, дм, ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, проф. д-р Ирена Марковска, зам. ректор по качество на обучение, акредитацията и кадрите, проф. Сотир Сотиров, ръководител на лаборатория по интелигентни системи и Михаил Ненов, зам.-кмет по „Образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики“ в Община Бургас.

„Пожелавам ви успех и очаквам да дадете най-доброто от себе си, защото най-добре представители се ще бъдат приети в нашите специалности „Компютърни системи и технологии“ и „Софтуерно инженерство“, бяха думите на проф. д-р Бозов при откриване на състезанието.

„Искрено се радвам да видя толкова много устремени към науката и инженеринга млади хора. Това състезание има потенциала да стане национално. В него голямата награда не е само купа. Голямата награда е възможността да продължите образованието си и то в този университет, който инвестира в най-новите технологии“, каза Михаил Ненов.

Проф. Сотир Сотиров сподели чистосърдечно, че заслугите за подготовката и организирането на състезанието до голяма степен са на студентите.

Той изрази задоволството си от това, че младите хора активно участват в дейности свързани с програмирането на роботите.

В състезанието се конкурираха около 20 участника от Професионална гимназия за компютърно програмиране и иновации (ПГКПИ), Професионална гимназия полектротехника и електроника (ПГПЕ) ”Константин Фотинов” и представители от курсовете по роботика в университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Целта на състезанието бе учениците да демонстрират знания и умения в областта на съвременните информационни технологии, управлението на киберфизични системи и алгоритми.

То протече в четири кръга – мини сумо, следене на линия, състезание за лего роботи.

В етап 1 – мини сумо първо място спечели отбор „GymRob” от ПГКПИ, второ място – отбор „Spark” от ПГЕЕ „Константин Фотинов“, а третото място бе за отбор „К49“.

В етап 2 – следене на линия първо място спечели отбор „Victory” от ПГЕЕ „Константин Фотинов“, второ място – отбор „TractorSoft” от курса по роботика, а третото място бе за отбор „Robotics“ също от курса по роботика.

В етап 3 – състезание за лего роботи първо място спечели отбор „TractorSoft”, второ място – отбор „Robotics“, трето място за отбор „RoboEl”, всички от курса по роботика.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви