Ангел Кунчев
Ангел Кунчев

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви за БНР, че у нас вече има епидемия от коклюш. Извънредна епидемична обстановка обаче няма да бъде обявена, съобщи за БНР Кунчев. Според него има потвърдени случаи на инфекцията в 21 области в страната.

На днешното заседание на Министерския съвет ще бъдат представени мерки за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи.

С промени в наредбата за имунизациите здравното министерство ще разреши първата ваксинация срещу коклюш да може да се направи на 45-ия ден след раждането на бебето и ще разпише като препоръчителна имунизацията на бременни срещу инфекцията.

Ще бъдат разширени и възможностите за безплатна диагностика – освен в Националния център по заразни и паразитни болести и столичното РЗИ, изследвания за наличие на коклюш ще се правят в лаборатории към университетските болници в Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, обясни доц. Ангел Кунчев. Тестването ще бъде безплатно за определени групи пациенти.

Както беше обявено в началото на седмицата, при случаи на болни деца в училище, директорът ще преценява как да бъде изолирана съответната паралелка. Вариант е преминаването към онлайн обучение за две седмици.

Под 100 или под 0,3% са карантинираните заради коклюш учебни паралелки в цялата страна. Това заяви министърът на образованието Галин Цоков.

Министерството заедно със здравните власти са готови с инструкциите към училищата, ако бъде обявена епидемия. „Мисля, че това няма да се случи. Очертава се ваканция и почивните дни ще донесат повече спокойствие сред ученици и родители, каза министърът на образованието Галин Цоков.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви