На 2-ри май, четвъртък, от 19 часа в залата на Операта предстои традиционният Великденски концерт, посветен на най-светлия християнски празник.

Зад диригентския пулт отново застава именитият маестро Йордан Дафов, който е носител на наградата „Златен век“ на Министерството на културата.

Талантливият и уважаван диригент е сред изявените дейци, отличени за приноса си в развитието на културата и утвърждаването на националната идентичност. Маестро Йордан Дафов, отбеляза своя 84-годишен рожден ден през м. февруари т. год. и продължава да е все така енергичен и всеотдаен на сцената.

Йордан Дафов дирижира и Коледния концерт в края на 2023 г., при пълна зала с интернационална публика. Очаква се и предстоящият концерт да привлече широк кръг от почитатели на класическата музика.

Под палката на изключителния майстор зад диригентския пулт, умеещ да владее партитурата – и в мащаб, и в детайли, се очаква, както винаги на събития от подобен ранг, да бъде сътворен идеен олтар на смирението в дните на размисъл преди Възкресение Христово и да бъде създадено фино пространство за художествен екстаз, интелектуално съпреживяване и размисъл – за осъзнаването, преподреждането на ценности, търсенето на смисъл в истински стойностните неща, себевъзраждането и възкресяването на духа – иманентно заложен в Божия промисъл.

„Нюрнбергските майстори певци“ е единствената от зрелите опери на Рихард Вагнер, написана върху историко-битов сюжет. Колоритните картини на живота в средновековния град заемат важно място в произведението.

В симфоничното встъпление, което ще бъде изпълнено на Великденския концерт на 2 май, са съпоставени две групи музикални теми: тържествени мелодии с величествено звучене, свързани с образа на народния живот, и светлите лирични мотиви, които обрисуват вълненията на главните герои в операта.

Самата първа тема  е темата на майстерзингерите, гилдията на певците от 16-и век, и нейния филиал в Нюрнберг.

След тази тема, една след друга  следват главните теми на операта: темата на страстта, песента на наградата, темата на любовното признание, изкуството на братството, ироничната насмешка и други, получили характеристиките на лайтмотиви при изграждането на операта. Вагнер прави собствена преработка на увертюрата, която е предназначена за концертно изпълнение, като тя  се превръща в завършено произведение.

Второто произведение в програмата на Великденския концерт е рядко изпълняваната Меса в до мажор, опус 86 за солисти, хор и оркестър от Лудвиг ван Бетовен.

Месата на великия представител на Виенската класическа школа Бетовен, сътворена през 1807 г., е един от първите опити на композитора в жанра на литургичната музика и може би затова е характерна със своя емоционален заряд, типичен за Бетовеновия стил, и директност на изказа.

Мащабното произведение от кантатно-ораториалния жанр ще бъде изпълнено за първи път на бургаска сцена.

Солисти на Месата в до мажор ще бъдат: Мария Цветкова-Маджарова – сопран, Йоана Кадийска – мецосопран, Яни Николов – тенор и Костадин Мечков – бас.

Концертмайстор ще бъде Ваня Златева, която е носител на най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци – „Кристално огърлие“. Във Великденския концерт участва и хорът към Държавна опера – Бургас с диригент Александър Чепанов.

В предпразничите дни на Великден Държавна опера – Бургас отправя светли благопожелания за спокойни и хармонични бъдни дни, миротворство, благи и човеколюбиви помисли, пресътворени в добри земни дела и балансирани отношения, базирани на непреходните християнски ценности.

Желаем светли празници и благословение на всички почитатели на класическото музикално изкуство, което е най‐прекият път към Божествената хармония!

Билети за Великденския концерт – на касата на Операта, каса „Часовника“, в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/velikdenski-kontzert-0w6mmr6 и Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1408947/performance.html.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви