Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) попаднаха в казуса на „сглобката”. Те не успяха да съберат нужните 4 гласа за избор на нов председател- Така медийният регулатор ще се управлява чрез ротация на шефове. Информацията е на БНР.

На първите три тура кандидатурите бяха две – на Наплатанова и на Велева. И двете обаче получиха по 2 гласа „за“. Наплатанова беше подкрепена от Момчилова, която също е от квотата на Радев и която я предложи за позицията. За Велева гласува Пролет Велкова, която също стана член на СЕМ през 2022 г. след номинация на „Демократична България“. И трите пъти последният член на СЕМ Галина Георгиева се обяви „въздържал се“.

Положението се промени едва при четвъртото гласуване, когато Пролет Велкова предложи Наплатанова и Велева да се ротират. Идеята бе подкрепена от всички без Георгиева. На три поредни заседания никой от кандидатите не получи 4 гласа „за“, следва четвърто гласуване, при което изборът може да стане с обикновено мнозинство от 3 гласа.

Така Наплатанова, която е от квотата на президента Румен Радев, ще поеме функциите в края на април, когато изтича мандата на Соня Момчилова. След 6 месеца Наплатанова ще бъде сменена от Велева, която бе избрана през 2022 г. от Народното събрание по предложение на „Продължаваме промяната“, припомня „Сега“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви