Росен Желязков - свален
Росен Желязков - свален

Росен Желязков беше освободен като председател на Народното събрание със 129 гласа „за“ и 103 бяха против и без „въздържали се“. За свалянето му бяха 61 депутати от ПП-ДБ, 34 от „Възраждане“, 23 от БСП, 10 от ИТН и един независим. 103 депутати – от ГЕРБ и ДПС, гласуваха против.

От залата го изпратиха с аплодисменти, на крака депутатите от ГЕРБ, при някои от дамите, имаше и сълзи.

Проектът на решение за предсрочно освобождаване на председателя на Народното събрание беше внесен и подписан вчера от народните представители от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и от „БСП за България“.

Основанието е системното неизпълнение на задълженията му като председател.

Конкретните мотиви към предложението за решение са: нарушение при процедурата по предсрочно прекратяване мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса – Станимир Михайлов; системна злоупотреба с правото по чл. 48, ал. 5 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание ; нарушения при провеждане на парламентарния контрол по чл. 105 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, се посочва в мотивите.

Скъпи колеги, за мен беше чест да бъда председателят на 49-ото Народно събрание. Това заяви председателят на 49-ото Народно събрание Росен Желязков минути преди да бъде освободен от поста. От ГЕРБ-СДС и ДПС го аплодираха на крака.

Понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут. Всички ние в тази зала сме хора, но хора, пратени от други хора, за да работим за хората. Като хора имаме нашите страсти, но като народни представители, имаме отговорност, заяви Желязков.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви