Полша е готова да помогне на Украйна да си върне мъжете в наборна възраст. Това заяви министърът на отбраната Владислав Косиняк-Камиш.

В сряда украинското правителство обяви правила, според които паспорти за мъже в наборна възраст могат да се издават само в страната, а не в чуждестранни дипломатически мисии, отбеляза „Ройтерс“.

В резултат на това мъжете на възраст от 18 до 59 години, живеещи в чужбина, няма да могат да подновят паспортите си или да получат нови.

В миналото Полша е предлагала помощ на Украйна, за да гарантира, че подлежащите на военна служба се връщат в страната си, за да изпълнят гражданския си дълг, заяви Косиняк-Камиш в интервю за телевизия Polsat News.

„Мисля, че много поляци се възмущават, когато виждат млади украински мъже в хотели и кафенета и чуват колко усилия трябва да положим, за да помогнем на Украйна“, каза той, без да уточнява как Полша ще помогне.

Според базата данни на Евростат към януари 2024 г. в страните от ЕС живеят около 4,3 млн. украинци, от които около 860 000 са възрастни мъже.

Полша е предоставила статут на временна закрила на 950 000 украинци, което е вторият най-голям брой след Германия.

„Всякакъв вид подкрепа е възможна“, каза Косиняк-Камиш за това как би реагирала Полша, ако Киев потърси помощ за връщането у дома на тези, които могат да загубят правото си да останат в Полша след изтичането на паспортите им.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви