Разполагането на европейски войски в Украйна ще донесе само ползи на страните, участващи в операцията, твърдят експерти в статия за американското списание Foreign Policy.

Техният аргумент е, че Русия не би рискувала конфронтация с няколко влиятелни държави едновременно.

Руските войски ускоряват настъплението си и перспективата те да пробият отбраната на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) представлява сериозна заплаха за сигурността на Европа, която не може да бъде пренебрегната. Евентуална руска победа в Украйна ще подхрани ревизионистичните стремежи на президента Владимир Путин и ще засили вярата му в предполагаемите слабости на Запада, цитира Фокус.

Ето защо, за да се промени сериозно ситуацията в Украйна, европейските страни не трябва да се ограничават само с разговори. Трябва да изпратят войските си там, призовават авторите на статията Алекс Кроутър, Джахара Матисек и Филипс О’Брайън. Европейците трябва да дадат да се разбере на Русия, че Европа е готова да защити териториалния суверенитет на Украйна.

Европейските войски биха могли да провеждат както небойни, така и бойни операции, за да облекчат натиска върху Украйна. Повечето столици на Стария континент биха били по-склонни да се „запишат“ за строго небойна мисия, признават авторите. Европейските сили биха могли да поемат логистични функции, като поддръжка и ремонт на бойни машини.

Като останат на запад от река Днепър (естествена бариера, защитаваща голяма част от Украйна от руското настъпление), европейските сили ще демонстрират, че не са тук, за да убиват руски войници, разсейвайки неизбежните обвинения на Москва в европейска агресия.

Европейските сили обаче може да не се ограничават до ремонти и обучение. Например, те могат да укрепят способностите за противовъздушна отбрана на дадена страна чрез разполагане на персонал и осигуряване на оборудване – или дори да поемат командването и контрола.

Рискът от ескалация на напрежението ще бъде минимален, тъй като европейските сили ще имат малък шанс да унищожат руски военни пилоти, които изстрелват боеприпаси предимно от въздушното пространство на Беларус и самата Русия, убедени са американците. В същото време батареите за противовъздушна отбрана под европейско командване ще освободят повече украински войници за защита на силите непосредствено близо до фронтовата линия.

Друга бойна мисия може да бъде патрулиране на участъци от украинската граница, където не са разположени руски войски, предимно черноморското крайбрежие и границите с Беларус и Приднестровието.

Охраната на фланговете ще освободи над 20 000 украински военнослужещи (заедно с оръжия и боеприпаси) за фронтовата линия.

И накрая, европейските сили могат да помогнат за осигуряването на сигурността на трите оставащи пристанища на Украйна в Черно море, които са жизненоважни както за икономиката на страната, така и за глобалната продоволствена сигурност. А присъствието на европейски войски ще повиши морала на украинския народ и ще го убеди, че бъдещето на страната е неразривно свързано с Европа, обобщават авторите.

Основният въпрос е дали Русия наистина ще използва ядрено оръжие, ако европейски войски влязат в Украйна. Можем да кажем, че априори е безсмислено, тъй като на територията на Украйна вече действат сили за специални операции на западни държави, убедени са авторите.

В крайна сметка Русия не може да си позволи да воюва с няколко европейски страни едновременно – камо ли да започне ядрена война.

И тъй като европейските сили ще действат извън територията на НАТО и Алианса, никакви загуби няма да доведат до отговор по член 5 от Северноатлантическия договор или до въвличането на САЩ в конфликта.

Врагът на Москва няма да бъде НАТО, а коалиция от европейски държави, които се стремят да поставят бариера пред открития руски империализъм, се казва още в материала.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви