Шапката на Наполеон,
Шапката на Наполеон, "Малката шапка"

Известна като „Малката шапка“, шапката на Наполеон е носена от френския император Наполеон I Бонапарт. Тя се е превърнала се в един от най-характерните му външни символи. Това е обикновена двуъгълна шапка (двурога) от черен филц или кастор. Тя (по правило) е без ленти и пера. Кокардата ѝ е закрепена от черна копринена плитка. Подплатата ѝ е от сатен.

По време на военната си кариера Наполеон носи шапки на различните дивизии, в които служи; по време на консулата той започва да носи шапка, различна от тези, използвани от неговите генерали и маршали.

Няколко шапки на Наполеон, направени от шапкаря Пупар, се пазят в музеите на Наполеон; най-старата, който е носел по време на битката при Маренго, се намира в Музея на армията в Париж.

Шапката на главнокомандващия
Френският историк Фредерик Масон посочва, че е трудно да се определи еволюцията на формите, които са придобили шапките на Наполеон. През 1797 г. Наполеон носи генералска шапка с два ъгъла, обрамчена с позлатен ширит, със същата плитка, която държи кокарда под формата на „пеперудено крило“. Шапката е била увенчана с перо от осем трицветни пера. Още тогава Наполеон придобива навика да носи шапка „в боен стил“ (фр. en bataille), успоредна на раменете, а не „в колона“ (фр. en colonne), тоест перпендикулярна на рамене. Повечето от гравюрите, направени през този период, го показват с тази шапка.

Шапката на първия консул

Шапките, носени от Наполеон по време на консулата, са различни от тези на главнокомандващия. В битката при Маренго той е носил шапка, която била по-дълга и по-ниска от тази по време на ранните военни кампании в Италия. Шапката е украсена с гирлянд от дъбови листа или голяма златна плитка; кръглата кокарда е по-малка и вече не е покрита с перо. Този модел е бил официалната шапка от времето на консулствотo. Наполеон е носил шапката си под ъгъл „а ла Фридрих II“, по отношение на начина, по който пруският монарх е носил своята трирога шапка.

Този тип шапка е изобразена от френския художник Жан Луи Давид в конен портрет на Бонапарт на прохода Сен Бернар. За да създаде картината, Бонапарт му дава назаем шапката си, която носи по време на битката при Маренго.

Друга шапка, която Наполеон носи извън официалните церемонии, проста форма без бродерия и плитка, се е наричала „френска шапка“ (фр. chapeau français). Тя е изобразена за първи път от френския художнин Жан Батист Изабе през 1803 г. Наполеон започва да я използва по-често. Съхранява се в Музея на армията; шапката е с дължина 43 см и височина 21 см; по-долу е направеният от шапкаря надпис „Au temple du gout Poupart Md chapelier galonnier, Palais-Égalité n°32 Paris“.

„Малката шапка“ на императора

Във времената на Първата империя Наполеон най-накрая преминава към употребата на обикновена френска шапка без периферия, която заедно със сивия сюртук става най-характерната черта на неговия силует. Въпреки че е носил последователно униформа на офицер от пешеходни гренадери или на конен ловец от Имперската гвардия, шапката му не е съвпадала с нито една от тези части – гренадиерите са носили шапки от меча кожа, а конните ловци – хусарско шако..

Първоначално цената на шапката е била 48 франка, но след това Пупар я вдига на 60 франка. Всяка година отделът за императорски костюми е закупувал четири броя, чийто експлоатационен живот е три години. Наполеон е имал много чувствителна глава, така че шапката се е разтягала малко преди да се носи. Размерът на шапката варира от 44 до 47 см дължина и 24 до 26 см височина. Наполеон е притежавал общо около петдесет шапки, някои от които са загубени в битки. По време на последното си изгнание на остров Света Елена той взема със себе си четири шапки.

Реликва
Шапките на Наполеон са се превърнали в истински реликви. От 1800 до 1812 г. са ушити между 120 и 160 двуроги шапки за императора.

В момента има около тридесет шапки, чиято автентичност е потвърдена, и още няколко екземпляра със съмнителен произход.

На 23 април 1969 г. винарската къща Moët & Chandon купува шапка на търг за 140 000 франка. Друга шапка е закупена от бизнесмена Бен Уайдер за още по-голяма сума в Париж през юни 1975 г. Тази шапка, макар и със съмнителен произход, е изложена в Музея за изящни изкуства в Монреал от 2008 г. На 16 ноември 2014 г. Ким Хонг Кук, основател и президент на хранителния гигант Harim, заплаща 1,884 милиона евро за шапката на Наполеон (включително разходите на търга във Фонтенбло).

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви