Община Созопол обявява старта на нова инициатива – изграждането на Младежка стратегия. Целта е да превърне нашите градове и села в още по-привлекателни места за живот за младите хора.

Стратегията е насочена към създаването на устойчиви и динамични общности, където младите могат да намират възможности за развитие и реализация.

В този важен процес, Общината иска да чуе гласа на младежите от всички населени места. Тяхното активно участие е ключово за формирането на стратегия, която наистина отговаря на техните нужди и желания.

За целта ще бъде използвана платформата за Менторство, предоставена от Младежко Сдружение за Мир и Развитие на Балканите. Това партньорство ще допринесе за обмена на идеи и опит, както и за разработването на иновативни подходи за привличане и задържане на младите таланти в региона.

Община Созопол и Младежко Сдружение за Мир и Развитие на Балканите се заемат със задачата да срещнат активните млади хора в общината, създавайки „Созопол на младите“.

Това е един процес, в който младежите да намерят своето място в общината, да споделят своите идеи, да намират съмишленици за осъществяването им, да организират събития, да се обучават и да предават наученото на своите връстници.

За целта „Созопол на младите“ търси 60 млади участници от цялата община, които са готови да сбъдват мечти и да променят света около себе си.

С приятелите си мечтаете за място, където да се събирате без никой да ви пречи?

Искате да разполагате с нова фитнес площадка или скейтпарк?

Имате идея как да направите живота на цялата общност по-интересен?

Дразнят ви боклуците и навиците на хората около вас?

Искате да организирате фестивал, концерт или дарителска кампания?

Всичко това е възможно и можете да се научите да го правите, ако се включите в „Созопол за младите“.

Тази инициатива не е обаче само, за да създава забавления за младежите, но и да ги обучи в това как да бъдат отговорни и активни в обществения и политически живот на общината.

Те ще получат знания за гражданското участие – как гражданите влияят на реалността, която споделяме. Ще научат какво е демокрацията и къде е мястото на младите в нея.

Ще разберат как младежите могат да работят с общината, за да бъдат градовете и селата ни по-приятни за тях.

Ще създадат Местна младежка стратегия – каква е визията на младите за бъдещето на общината и къде е мястото им в нея.

“Созопол за младите” се провежда в няколко взаимосвързани етапа:

Обучение   –  “Моето място в Демокрацията” 10-12 май 2024г., гр. Созопол: как      функционира държавата и общината, как си взаимодействат властите и къде е      мястото на гражданите в голямата картина;

Среща за обсъждане и генериране на идеи за Местна младежка стратегия .Срещата ще се проведе непосредствено след обучението и целта й е да вземе мнението на младежите  за това как виждат населените си места и какво искат да се подобри, за да      могат те и техните връстници да разгръщат потенциала си.

Обучение за организиране  на събития и инициативи – 3 дни през Септември 2024 г. В програмата са включени въпроси като: как се организира  събитие, какви са неговите елементи, как да осигурим необходимите ресурси, работа в екип и лидерство .

Менторство – до края на 2024 г, на участниците ще бъде предоставено менторство, за да могат да изпълнят своите цели и да реализират желаните от тях събития и инициативи.

Можеш да се включиш, ако:

Си на  възраст между 15 и 25 години

Вълнуват  те теми, свързани с обществения живот и развитието на населеното ти място

Искаш да  станеш по-добър оратор, организатор и лидер

Искаш да  променяш населеното си място към по-добро

Дейностите са  безплатни за одобрените участници.

Ще бъде осигурен транспорт от всички населени места, така че не се колебай да се запишеш!

Критерии за селекция:

Възраст – 15-25 годишни;

Мотивация за участие;

Краен срок за кандидатстване: 02 май 2024 г.

При въпроси може да ни пишете на: yspdb2001@gmail.com

Линк за кандидатстване:

https://forms.gle/fgqZDcr2Gg3h11Gn9

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви