Ебрахим Раиси - президент на Иран
Ебрахим Раиси - президент на Иран

От „ционисткия режим“ може да не остане нищо, заяви президентът на Иран Ебрахим Раиси. Израелска атака срещу територията на Иран може да промени ситуацията и да доведе дотам, че Израел да изчезне. Информацията е на Ройтерс и БТА.

Раиси е на тридневно посещение в Пакистан. Той обеща да увеличи обема на търговията между двете съседни страни до 10 млрд. долара годишно. Техеран и Исламабад се опитват да възстановят връзките си, след като по-рано тази година си размениха безпрецедентни военни удари.

В петък над иранския град Исфахан се чуха експлозии, които според източници са били израелска атака, но Техеран омаловажи инцидента и заяви, че не планира ответни действия, припомня агенцията.

Междувременно днес иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан осъди планираните санкции срещу страната му заради мащабното нападение с дронве и ракети срещу Израел в нощта срещу 14 април, предаде ДПА. Абдолахиан написа в социалната мрежа „Екс“, че с атаката Иран е упражнил правото си на самозащита. Той призова за налагане на санкции срещу Израел.

На среща в Люксембург в понеделник външните министри на 27-те държави членки на ЕС възложиха на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел да представи конкретни предложения за санкции. Мерките трябва да дадат възможност за налагане на допълнителни търговски ограничения на Иран, за да се затрудни Ислямската република да произвежда и разработва безпилотни летателни апарати и ракети.

В същото време властите в Тел Авив наредиха нови евакуации от района на Бейт Лахия в Северна Газа, определяйки го като „опасна зона на бойни действия“, съобщи говорител на израелската армия.

В публикация в социалната мрежа „Екс“ военният говорител Авихай Адрае призова жителите на четири зони в северната част на Бейт Лахия да отидат в убежища в два специално определени за това района. „Армията ще действа безкомпромисно срещу терористичната инфраструктура и подривните елементи в района“, посочи той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви