Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Спешна нужда от голям брой млади войници за фронта има Украйна. Положението във въоръжените сили на Украйна е критично. Това твърди Андрей Мелник – украински експерт по сигурността. Разговорът е публикуван в норвежкото издание Norsk Rikskringkasting.

Според него средната възраст на украинския войник сега е 40 години. Когато хората на тази възраст трябва да носят техника с тегло около 16 кг и оръжия, те естествено не могат да се справят с такива натоварвания и често боледуват, отбеляза Мелник.

В третата година от пълномащабния военен конфликт между Украйна и Русия Киев не успя да окомплектова армията с достатъчен брой млади наборници, заключи той.
От февруари 2022 г. в Украйна е обявена и многократно удължавана обща мобилизация, като същевременно властите правят всичко възможно, за да попречат на мъжете във военна възраст да избягват службата.

В украинските социални мрежи редовно се разпространяват видеоклипове със „силова мобилизация“ и конфликти между граждани и военни комисари в различни градове. В същото време мъже на военна възраст се опитват да напуснат страната по всякакъв начин, често рискувайки живота си. Те все по-често се опитват да преминат границата с плуване или през планината, а граничарите са задържали и мъже, които са се маскирали като животни и са носили камуфлажни костюми.

На 16 април украинският президент Владимир Зеленски подписа закон за затягане на мобилизацията, който ще позволи мобилизирането на още стотици хиляди украинци.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви