Как се прави електрокардиограма, какво означава резултатът, кога е нужна и кога не дефибрилация?

Отговор на тези важни въпроси даде кардиологът д-р Денислав Бисеров от УМБАЛ Бургас, който снощи изнесе лекция пред студентите от Медицинския факултет на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Тя бе на тема: „Електрокардиография, част I – базово ниво“. Нейни организатори бяха Комитетът по медицинско образование и Комитетът по репродуктивно здраве и СПИН към Асоциация на студентите медици в България – Бургас.

Тяхната организация постоянно прави събития, които са от практически интерес за студентите.

Електрокардиограмата или ЕКГ е диагностичен инструмент от първа линия за първоначална оценка на исхемична болест на сърцето, аритмии, перикардни заболявания, кардиомиопатии, проводни нарушения и др. Тя е бърз, лесен и неинвазивен метод.

„Целта на днешната лекция е студентите по медицина да се научат да разчитат правилно резултатите от електрокардиограмата  и да са запознати с конфигурацията и принципите на това изследване. Така в бъдеще ще могат да поставят правилно диагнози“, заяви д-р Денислав Бисеров.

Без значение какво ще специализират, електрокардиограмата ще им потрябва във всички сфери на медицината.

„Болните, особено в напреднала възраст над 65 години, имат сърдечни заболявания. Затова медиците трябва да знаят какво означава резултатът от  електрокардиограмата , какви промени има в нея и кога да насочат пациента към специалист“, допълни д-р Бисеров.

По време на неговата лекция се получи жива дискусия, а студентите имаха възможност да разчетат резултат от реално изследване. В знак на признателност д-р Бисеров получи плакет, който му връчиха Даниела Славова –  локален отговорник на Комитета по медицинско образование и Неда Илиева – локален отговорник на Комитета по репродуктивно здраве и СПИН. И двете са студенти по медицина.

Събитията, организирани от АСМБ, продължават и днес с Clinical night.

Кампанията, по време на която ще бъде прожектиран кратък епизод от предаването ,,Не знаех, че съм бременна“, ще се състои в 18:00 ч. в Аулата на Медицинския факултет. Специален гост е акушер-гинекологът д-р Вълчева.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви