Скандалите около изборите за бъдещ сливенски митрополит стигнаха до Общински съвет – Бургас. Припомняме, че на своето редовно заседание Светият Синод определи списък на епископите, кандидати за митрополитския избор в Сливенска епархия.

Сред тях обаче не е Агатополския епископ Йеротей, който е фаворит за поста от страна на бургаското духовенство.

Георги Дракалиев от групата на ГЕРБ поиска общинските съветници да приемат декларация, с която да изразят несъгласието си от решението на Светия Синод.

„Всички знаем, че няколко години преди кончината на сливенския митрополит Йоаникий неговите функции в епархията се изпълняваха от неговия викарий Агатополския епископ Йеротей. След смъртта на Йоаникий бе проведен избор и Йеротей безапелационно бе избран от свещениците и миряните за негов наместник. Този избор бе касиран от Светия Синод без обявени мотиви, което остави в обществото мнението, че са касае за някакви лични интереси и сметки. Вчера излезе и скандалното решения на Светия Синод, в което се определят 6-ма кандидати за Сливенски митрополит, сред които не е Йеротей, въпреки че той е единствения желан тук. Още повече, че кандидатите са от най-отдалечените места в страната и нямат никаква представа от проблемите и нуждите в местната епархия. Изказвам личното си възмущение от този акт на Светия Синод и ако е нужно Общински съвет да приеме декларация по темата. Не може със задкулисни сметки и изчисления да се решава кой да бъде сливенски митрополит и така някой да има подкрепа за патриарх“ , каза Дракалиев.

Веднага отговор му даде Владимир Павлов, който заяви, че на всички трябва да е ясно, че Българската Православна Църква е независим орган и намесата на политически органи и общински съвети са в разрез на моралните разбирания, но и непознаване на фактите.

„Омаловажавате решение на Светия Синод и публично да съчинявате тук декларации без да познавате фактите. Аз ги знам и се касае за безстопанственост, която много скоро ще бъде обявена с документи. Щом всички „старци“ в Светия Синод са решили да касират избора, значи има причина. Нека не се намесваме в делата на църквата“, обърна се Павлов към Дракалиев.

Христина Хаджиатанасова от Продължаваме промяната – Демократична България сподели от своя страна, че все пак е необходими Общински съвет да излезе с декларация и да се помисли дали не нужно да се проведе една извънредна сесия по темата.

Георги Манев пък се обърна към колегите си от ГЕРБ и ПП-ДБ с думите:

„Вие оправихте държавата през последните 10 месеца, та сега се заехте с църквата. Каква декларация Общински съвет може да приеме? Църквата да се оправя и тя няма нищо общо с Общински съвет. Не се знае какъв подводен камък има.“

Отговорът на Дракалиев не закъсня:

„Общинските съветници са избрани от гражданите на Бургас и те могат да вземат отношение по абсолютно всички казуси, които засят тяхното битие. Припомням, че по време на Османското робство българските общини сами си изграждат черкви и събират пари да плащат на свещениците. Епископи от далечни епархии не би трябвало да взимат решения за месните миряни“, каза той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви