Общинският съвет в Бургас прие Зелената зона за платено паркиране в града вече да работи целогодишно. Това стана с пълно мнозинство от 47 гласа „за“.

Причините за промяната са свързани със завишената натовареност и концентрация на моторни превозни средства около Морската градина и к-с Лазур.

До настоящия момент действието на режима на платено паркиране в зелена зона обхваща само месеците от май до октомври.

Този работен режим обаче се оказа недостатъчен да удовлетвори нуждата от контрол на паркирането за зоната. Това наложи въвеждане на промяна в правилата за паркиране, в посока увеличение обхвата му в рамките на всички работни дни от понеделник до петък включително от октомври до май.

Прието бе решение регулирането на паркирането в зелената зона да обхване и зимния сезон в часови диапазон, идентичен с този на синята зона – в делнични дни от 9:00 до 19:00 часа, като за ефективност на регулирането се променят границите на зоните в съществуващия им обхват.

Другите изменения са свързани с прецизиране на текстове и отмяна на неприложими норми. Допълнителните разпоредби се допълват, като за прецизност се дава дефиниция на понятията „синя зона“ и „зелена зона“.

Въвеждането на целогодишно регулиране на паркирането в определената зелена зона води до промяна в стойността на годишните цени за услугата локално паркиране съгласно чл. 13 от Наредбата, за първи и втори автомобил.

За първи автомобил от стойността от 25 става 60 лева, съобразно месеците, за които важи зоната. За втори автомобил от 50 се променя на 120 лева.

„Много дълго време тази докладна се чакаше от живущите в „Лазур“. Много дълго време те ни пращаха писма с молби да направим целогодишна зелената зона. Хората там се оплакваха, че е не могат да стигнат до домовете си през зимата, а през лятото с платеното паркиране в зелената зона е значително улеснено паркирането. Зелената зона ще работи на две части – лятно и зимно. През лятото тя ще функционира така, както функционираше досега – от 11 ч. до 20 ч. цялата седмица А зимното ще обхване периода между октомври и май и ще работи по аналогичен начин със Синята зона – от 9 ч. до 19 ч. 5 дни в седмицата“ , каза общинският съветник от ГЕРБ Евелина Михалева.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви