Тротинетка

По-строг контрол при експлоатирането и оставянето на тротинетки на обществени пространства в Бургас, за да се минимизират рисковете от произшествия. Това решение взе днес Общински съвет с промени и допълнение на Наредбата за опазване на обществения ред на територията на община Бургас.

С промените максимално допустимата скорост за движение на електрически тротинети на територията на община Бургас е 20 км/час за движение по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е до 50 км/ч, както и по улици с изградена велосипедна инфраструктура, а 13 км/ч за движение по обособена велосипедна инфраструктура на тротоарната площ и на територията на парковете.

Също така се забранява паркирането в паркове, градини, площади, детски и спортни площадки, зелени площи, площи, предназначени само за пешеходци, тротоари, спирки на градския транспорт, пътеки за преминаване и пред рампи за достъп на хора с увреждания.

Докладната бе дело на общинският съветник от ГЕРБ Йордан Вълев, който с колегите си от Постоянна комисия по Транспорт настояваха да бъдат взети мерки и да се прекрати безразборното захвърляне на превозните средства.

„Така поставяме началото на един много сериозен дебат. Тротинетките са хубаво нещо и адмирирам екосъобразния начин на живот, но те носят и своите рискове. Имаме много случаи на политравматизъм и този дебат трябва да продължи. Нужно е хората да спазват правилата“ , каза вносителят Вълев.

Мариян Иванов от Възраждане адмирира действията за промени в наредбата, но изрази притеснения от това, че те могат да бъдат обжалвани в съда и отменени.

„Не съм убеден, че с общинска наредба можем да санкционираме оператора на тротинетките под наем. Не става ясно и дали санкционираните ще бъдат фирмата оператор или наемателя. Ако става въпрос за оператора, то тогава ще налагаме санкции на нещо, което е извършено от трето лице. В този проект за наредба ние говорим изцяло за Lime, който предоставят такава услуга, а на територията на Бургас работят и други оператори. Опасение е и това, че определените места за паркиране не присъстват в докладната“ , каза той.

„Местата за паркиране предстои тепърва да се уточнят. Основният оператор на електрически тротинетки също има желание да посочи определени точки за паркиране. Относно санкциите за неправилно паркиране сме дали срок от 4 часа в работно време и доста по-дълъг в извънработно, в което служители на операторите да могат да се погрижат за собствеността им“ , отговори Вълев.

Частични критики към докладната отправи и Христина Хаджиатанасова от ПП-ДБ.

„Подкрепяме инициативата, но няма как да предвидим разпоредбите в чл. 18, а от там нататък и административно-наказателните такива. В първата част, която се отнася за ограничението на скоростта, нямам възражения, но останалите текстове няма как да ги подкрепя“ , сподели тя.

Председателят на Правната комисия Иво Баев сподели, че това е много важна наредба, защото поне 4 пъти се наложило да спасява децата си от бясно движещи се тротинетки по пешеходни улици.

Общинският съветник от ГЕРБ Елена Кокаларова отговори на съветниците от Възраждане и ПП-ДБ, че е възможно с наредба да става санкционирането на нарушителите.

„Общински съвет има право да налага санкции, когато се нарушават неговите наредби. Глобите могат да бъдат до 5000 лева за физически лица, а за юридическите и едноличните търговци до 50 000 лева“ , каза тя.

Евелина Михалева от ГЕРБ сподели, че докладната е плод на много дълги разисквания от страна на гражданите на Бургас, които са подавали сигнали за хвърлените тротинетки из целия град.

„Много хора искаха да има по-голям контрол върху оператора. Трябва да има правила. За Lime досега нямаше такива. Трябва да има и санкция, защото когато няма, то никой не спазва правилата. Трябва да има контрол дали се изпълнява наредбата“, каза тя.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви