Меглена Плугчиева
Меглена Плугчиева

Меглена Плугчиева шокиращо е подала оставка. Това е нов трус в служебния кабинет на Димитър Главчев. Информацията е на БНТ. Към момента не са известни мотивите ѝ за напускането на „Дондуков“ 1. Това става ден след като президентът подписа указ за съвместяването от началника ѝ на двете длъжности: премиер и външен министър.

Само два дни по-рано Плугчиева даде първото си и последно интервю в ефира на националната телевизия, в което призна, че тя е била човекът, поканен най-напред за поста на външен министър от служебния премиер.

Тя обаче е отказала, защото сметнала, че ще бъде по-полезна като съветник на Главчев, тъй като го съветва не само за външната политика, като бивш посланик, а и за политиката в сферата на земеделието.

„Димитър Главчев е поставен в изключително трудна ситуация и има нужда от хора, които имат управленски, политически и дипломатически опит“, заяви Меглена Плугчиева в предаването на „Денят започва с Георги Любенов“.

Относно поста на външен министър тя коментира, че според нея има изключително добри кариерни дипломати.

„Става дума за служебно правителство, в което ще бъдат включени повече експерти, а не политически оцветени. Аз съм била три пъти посланик – на Германия, Швейцария и Лихтенщайн и в Черна гора, но винаги съм била политическа квота на Външно министерство. Спазвам принципите, човек като мен не е редно да поеме поста на външен министър в служебно правителство“, каза още Меглена Плугчиева.

Преди да се впусне в дипломатическото поприще с няколко посланически мандата, Плугчиева беше вицепремиер по европейските въпроси в кабинета на Тройната коалиция, а преди това беше и зам.-министър на земеделието. Преди година бившата депутатка от БСП беше номинирана за министър и в проектокабинета „Габровски“. Явно ГЕРБ е фиксирана върху личността на бившата активистка на БСП.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви