Агатополският епископ Йеротей е заточен в Рилския манастир и се готви да бъде пратен като викарий във Видинската епархия. Това обявиха днес на извънреден брифинг от бургаското сдружение „Православен зов“.

Поводът бе решението на Светия Синод касаещо списъка с достоизбираеми епископи, които ще участват в избора за Сливенски митрополит.

В него не е включен Агатополския епископ Йеротей – доскорошен викарий на покойния вече Сливенски митрополит Йоаникий, който е и фаворит на голяма част от бургаското духовенство.

От сдружението изпращат и своя декларация до Светия Синод, с която изразяват учудването си от допуснатите кандидати.

„Епархийските избори бяха касирани от един донос с абсолютно неоснователните внушения на свещеник Янакиев. С изумление видях, че митрополит Антоний изплю камъчето след това. Той заяви, че епископ Йеротей се е държал недостойно и не излязъл пред хората. Това е гавра със случилото се, защото Йеротей сега е заточен в Рилския манастир и му ходят по главата отвсякъде. Антоний внуши също така, че хората в Сливенската епархия са били натискани, но не каза от кого. Как това може да правено от Йеротей, когато той е на заточение и за разлика от другите епископи не кара Мерцедеси. Йеротей няма място в епархията, където да не е бил и хората да не са го харесали. Не очаквах подкрепата за него да е толкова масова и явно тя не се хареса много от определени кръгове в църквата. За мен това са хора без вяра. Апелираме към Светия Синод да преразгледа своето решение и да допусне Йеротей до списъка с допуснати кандидати“ , каза историкът д-р Атанас Орачев, който е председател на сдружение „Православен зов“.

Той допълни, че декларация завършва с това, че: …“митрополитите е нужно да ревизират списъка с допуснати кандидати и да се допусне до участие епископ Йеротей. Ако ли не сме длъжни да припомним, че ние българите имаме стародавна традиция как се посрещат натрапени и нежелани от миряни и клирици архиереи“.

Според него, че е имало натиск върху духовници, както и предложения за подкупи, а епископ Йеротей е имал изключителна дисертация, която е представил пред Светия Синод.

Познавам лично епископ Йеротей. Знам зад каква кауза заставам. Знам какво защитавам. Знаем и за какво се борим. Искаме да възтържествува правдата. Ние като миряни щяхме да се съгласим с решението на Светия Синод, ако ни бе дадена причина. Да ни бяха обяснили, че Йеротей е направил това и това, че е построил хотели и направил спа курорт в манастира в Поморие, защото знаем, какво се случва в определени епархии. Ако той е направил някакво нарушение, то да бъде показано и да мине санкция. Не може с „една жена каза“ и един донос да се отменя правдата“, сподели от своя страна Ангел Куцаров, иконодякон в храм „Св. Св. Кирил и Методий“.

Той поясни, че Сливенската епархия е една от най-апетитните като имоти епархия в България, защото обхваща Южното Черноморие. Според него това може и да е причината за нежеланието на определи църковни кръгове да изберат Йеротей.

Според Тодор Тодоров пък става дума за една „мафиотска схема“, която е със силно намесено политическо вмешателство. Също така смята, че тук са и намесени и изборите за патриарх.

Д-р Орачев сподели още, че по негова, непотвърдена информация, епископ Йеротей ще бъде преместен като викарий във Видинска епархия. Също така той е на мнение, че БПЦ е на път да катастрофира и не е единна.

„В момента в църквата ни има две фракции. Едната е проруска и неин представител беше митрополит Йоаникий. Другата, която се води от митрополит Николай, е прозападна и с връзки с Вселенския патриарх Вартоломей. Ситуацията със Сливенската епархия е с много важен глас коя фракция да има предимство при избора на патриарх“ , каза той.

Ангел Куцаров допълни, че е говорил с много бургаски духовници, които са му казали, че са крайно разочаровани от решения на Светия Синод и вече ще е много трудно да бъдат задържани и да не излязат да потърсят правата си.

Според него е твърде вероятно да има и протест.

От сдружение „Православен зов“ ще изпратят необходимите документ в комисията по Вероизповедания в Народното събрание.

Ето и декларацията, която ще бъде изпратена до Светия Синод:

ДО
СВЕТИЯ СИНОД
НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА – БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ

ДЕКЛАРАЦИЯ
на сдружение „Православен зов“

Ваши Високопреосвещенства,

учудени сме от взетото от Вас решение относно списъка с достоизбираеми епископи във връзка с предстоящите избори за нов Сливенски митрополит, които ще се проведат на 19-ти май в Сливен. „Учудени“ е възможно най-меката оценка на стореното от вас и е продиктувано от неразбирането на долуизброените факти, които оформяме и в следннте въпроси:

1. Как така и откъде-накъде два месеца, след като бе касиран първия избор за Сливенски митрополит, новият списък с кандидати е редуциран от десетима на шестима епископи?

2. Какво наложи промяна в списъка, от който са извадени четирима от достоизбираемите допреди два месеца епископи, а именно – Агатополски епископ Йеротей, Константийски епископ Михаил, Белоградчишки епископ Поликарп и Смоленски епископ Висарион?

3. Какви са причините за тази корекция на списъка и по какви критерии е съставен той със сегашните кандидати?

Та нали всички тези епископи, според Вас, членовете на Светия синод, отговарят на определени качества, след като са били хиротонисани (ръкопожени) през годините!

Та нали всички те са били определяни за достоизбирамеми и са били включвани от вас в предишни списъци с кандидати за митрополити!

Защо и откъде-накъде сега ви изключихте от списъка тъкмо Агатополския епископ Йеротей и Константийския епископ Михаил, които бяха избрани съобразно Устава на Българската Православна църква на двата тура на епархийските избори в Сливенска митролия, които се проведоха на 18-ти февруари 2024 г.?

Тези избори бяха организирани от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан (наместник на овдовялата Сливенска епархия) и тогава епархийските избиратели, които са 42-ма миряни и свещеници, подкрепиха с 26 гласа „за“ Агатополския епископ Йеротей на първия тур и с 22 гласа „за“ Константийски епископ Михаил на втория тур.

Длъжни сме да ви припомним, че още преди два месеца, след касирането на изборите от страна на Светия синод на базата на една скалъпена жалба-донос и доклад, които и до днес не са оповестени публично, се изказваше предположението, че случващото се е, заради Знеполския епископ Арсений – викарен епископ на Пловдивския митрополит Николай. Той показателно и на двата тура на изборите успя да събере един и същи брой гласове, а именно 17.

Нели сега решението на Светия синод ясно откроява желанието на част от членовете на Синода за Сливенски митрополит да бъде наложен именно Знеполския епископ Арсений!

Длъжни сме да ви припомним също така, че не за първи път в съвременната история на Българската Православна църква се касират избори за митрополит!

За първи път обаче това става толкова грубо, като тотално се погазва гласа на клириците и миряните, които ясно бяха изразили своето желание начело на Сливенската митрополия да застане Агатополския епископ Йеротей!

Настоящият Варненски и Великопреславски митрополит Йоан е избран за владика след касиране на изборите през 2013 година. Тогава Светият синод взима предвид жалбите и подписката на миряните от тази епархия, които са настоявали за касиране на вота. На изборите тогавашния игумен на Бачковския манастир Борис е получил 17 гласа, а епископ Игнатий – 16 гласа.

Въпреки че срещу тях е имало жалби със събрани подписи, те са били включени във втория списък с достоизбираеми епископи заедно с тогавашните Крупнишкия епископ Инокентий, Месемврийския Иаков, Тивериополския Тихон, Стобийския Наум, Знеполския Йоан, Величкия Сионий, Драговитийския Даниил, Траянополския Киприян, Браницкия Григорий, Главиницкия Йоан и Мелнишкия Серафим.

На практика включени веднъж в списъка двамата кандидати, заради които е касиран вота, получават втори шанс да бъдат сред избраните. Това не се случва, но не им е отнето правото да участват повторно в избора.

Тогава за Варненски и Великопреславски митрополит е избран Йоан. Сега – 11 години по-късно. на същия този Варненски и Великопреславски митрополит Йоан се пада задачата да проведе избора за нов Сливенски митрополит. Епархийските избиратели отправяха своята надежда към разума и честта на митрополита, който в края на гласуването на 18-ти февруари обяви, че е провел канонични и уставни избори.

Видно е, че сливенските епархийски изиратели останаха излъгани и се чудим как сега митрополит Йоан ще обясни действията на Синода, част от който е и самият той?

Нима пак и за пореден път вие, нашите архиереи, няма да обявите причината и мотивите за така съставения списък с кандидати за Сливенски митрополит! Това ви намерение става ясно от отговора на зададен журналистически въпрос на Старозагорския митрополит Киприан: „Как е гласувано за състава на списъка с епископи?“, на който говорителят на Светия синод заяви: „Това си остава вътре в Светия синод.“

През тези два месеца миряните и епархийските избиратели от Сливенската епархия изпратиха няколко жалби, писма и подписки до Светия синод с искане да се чуе техния глас, да се спази Устава на БПЦ и да се продължи избора за Сливенски митрополит оттам, откъдето бе спрян. А именно – членовете на Синода да изберат за митрополит един от двамата епископи: Агатополски Йеротей и Константийски Михаил!

Изборите обаче бяха касирани повторно и вие насрочихте нова дата за тяхното провеждане – 19-ти май. С изключение на някои митрополите, които за жалост не са мнозинство в Светия синод, никой не взе под внимание исканията на миряни и избиратели!

Въпреки това ние изразяваме надеждата, че този път Вие, митрополитите, ще разумеете фактите и ще ревизирате списъка с достоизбираеми епископи, за да включите в него и Агатополския епископ Йеротей и му дадете възможност отново да участва в избора!

Ако ли не, сме длъжни да ви припомним, че ние българите имаме стародавна традиция как да се посрещат натрапени и нежелани от миряни и клирици архииереи!

Атанас Орачев

председател на сдружение „Православен зов

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви