Православен благотворителен базар събира средства за изграждане на паметник на Васил Левски в Бургас. Това се случва две седмици преди Великден.

Мястото за изграждането на новия паметник е около фонтана пред общината или на неговото място.

А парите за него на този етап се събират чрез продажбата на осветени икони и православна литература. Разчита се обаче и на по-големи дарители.

„Идеята възникна преди две години – на 18 февруари бях на работа и се опитах да убедя колегите да се включим в традиционния поход в чест на Апостола. Тогава един колега ме попита: „Заслужава ли той да има толкова малък паметник“ и ми отказа. Тогава се замислих и ме осени идеята, че Васил Левски трябва да има нов паметник. Знаех дори как ще изглежда“, каза Тодор Тодоров.

„На този площад се извършват всички официални събития. Не мисля, че бюстът на Апостола, който е разположен в Морската градина, кореспондира на величието и делото на Васил Левски. Затова искаме да направим този монумент – да оставим нещо в наследство и да привлечем повече хора да идват в Бургас не само през лятото“, обясни Велина Димитрова.

Тя поясни, че вече е избран скулптор – това е Радостин Дамасков, който е изработил и паметника на Коджакафалията, на Петя Дубарова, както и компаса на ул. „Александровска“ в Бургас.

„Около 470 000 лв. е сумата за изграждането на новия паметник. Срещаме подкрепа в събирането на тази сума, но по-скоро от обикновените хора като нас. Големите фирми мълчат. Изпратихме им мейли, но не получихме обратна връзка“, каза още Тодор Тодоров.

Велина Димитрова призна, че с благотворителни базари сумата ще бъде събрана трудно, но се надява идеята да увлече все повече хора. Тя призова също така големите фирми да се включат, като подчерта, че сметката е „изцяло дарителска и е напълно прозрачна“.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви