2616 лв - за издръжка на семейство от 3-ма
2616 лв - за издръжка на семейство от 3-ма

Ако сте работещ, който живее сам, са ви необходими 1454 лева на месец за издръжката на живота ви. Сумата за тричленно семейство с едно дете е 2616лв. Такива са последните данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за първото тримесечие на 2024 година. На доход под сумата за издръжка се осигуряват над 65% от работещите в страната. Всеки трети от наетите получава възнаграждение до 1000 лева.

За една година в сравнение със същия период на 2023 година, нужните средства за издръжката на живота за сам човек са се повишили с 60 лева или със 107 лева за семейство. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. „Има малко нарастване на тримесечна база – малко над един процент, а на годишна база е 4,3“, каза той.

Данните на синдиката сочат още, че малката потребителска кошница от 20 жизненоважни стоки на годишна база поскъпва с близо 4 процента, което създава усещането, че инфлацията не е преодоляна.

Минималната заплата в България е най-ниската в Европейския съюз. Тя е 18 процента от най-високата ѝ стойност, която е в Люксембург – над 5000 лева.

Един българин, нает на най-ниското възнаграждение, трябва да работи повече от четири месеца, за да я достигне. КНСБ настоява за въвеждане на необлагаем минимум и за номинално повишение на доходите през 2024 от поне 12-15 процента, за да се постигне реален растеж от 6-7 на сто.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви