Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Поради страх от продължаващите военни действия в Израел Светият Синод реши, че тази година представител на нашата страна няма да пътува до Ерусалим. Така че ние няма да пренасяме Благодатния огън в България. Съобщението е на говорителя на Синода – Старозагорският митрополит Киприан.

Той посочи и имената, включени в списъка с избираеми епископи за предстоящите избори за нов Сливенски митрополит, насрочени за 19 май: „Величкият епископ Сионий, Знеполският епископ Арсений, Мелнишкият епископ Герасим, Браницкият епископ Пахомий, Главиницкият епископ Макарий и Велбъждкият епископ Исак“.

За втори път Сливенска епархия ще проведе избори за свой нов архиерей след кончината на митрополит Йоаникий през януари.

До втория избор за Сливенски митрополит се стигна след касиране на изборите на през февруари, заради постъпили жалба и доклад в Светия Синод, които Синодът все още не е официализирал.

Най-много гласове тогава получи Агатополският епископ Йеротей. Управлението на Сливенската митрополия след кончината на митрополит Йоаникий беше поето от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви