Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Съюзниците от ЕС и НАТО натискат Гърция и Испания да дадат на Украйна повече системи за противовъздушна отбрана. Информацията е на Financial Times. Този въпрос ще бъде обсъден на срещата на министрите на външните работи и на отбраната в ЕС. Тя ще се състои в Люксембург.

По-рано Киев спешно поиска от своите западни съюзници да осигурят седем допълнителни системи за ПВО, като американския Patriot или съветския S-300, на фона на засилващите се руски атаки срещу енергийната инфраструктура на страната.

Досега само Германия обяви доставката на една система Patriot, която ще пристигне в Украйна в близко бъдеще, и призова други страни да дарят допълнителни системи.

Лидерите на ЕС използваха срещата на върха в Брюксел миналата седмица, за да призоват лично премиерите на Испания и Гърция да прехвърлят някои от своите системи в Украйна, казаха източници на FT. „Всички знаем кой ги има, всички знаем къде са и всички знаем кой наистина има нужда от тях“, каза един от източниците на изданието.

Полша и Румъния, които също имат Patriot, са подложени на по-малък натиск да обмислят снабдяването на Киев предвид по-уязвимите им местоположения, казаха официални лица.

Отговаряйки на въпроси на журналисти относно възможността Полша да се присъедини към инициативата за снабдяване на Украйна със системи Patriot, министър-председателят Доналд Туск каза, че това е невъзможно, но „има други видове оръжия, които помагат за защитата на небето, и Полша ще бъде активна в това“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви