Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Някой замислял ли се е защо копчетата на мъжките ризи и палта са зашити отдясно, а на дамските – отляво? Не е ли възможно да е обратното? Или пък – да са еднакви в това отношение? Има интересни теории как е възникнало това разграничение.

Първата теория за възникването на различните закопчавания за мъже и жени е свързана с

Помощта при обличане.

Във времето, когато копчетата били въведени (около XIII век), само богатите дами можели да си позволят дрехи с копчета. Тези жени обикновено имали прислужници. И ежедневно се нуждаели от помощта им при обличането на тоалети с много копчета. Роклите били със сложни модели и трудно закопчаване.

Когато прислужницата стояла пред господарката си и закопчавала дрехите й, било по-практично копчетата да са от лявата страна, като се има предвид факта, че повечето хора са десняци.

Несъмнено и заможните мъже понякога са използвали помощта на слугите, но със сигурност по-рядко и предимно са се обличали сами. Затова ризите им имали копчета от дясната страна, за да им е по-лесно, като десничари.

Конна езда

Втората теория се свързва с конната езда. Жените, за разлика от мъжете, сядали на дамско седло, с двата крака от едната страна на коня. Ако са имали копчетата отдясно, вятърът е щял да духа под дрехите им през пролуката между копчетата.

Женски инстинкт

Кърменето може да бъде друга причина. Казват, че жените по инстинкт взимат детето в лявата си ръка, а дясната им е свободна и затова, когато копчетата са отляво, им е по-лесно да разкопчават ризите си.

Възможно е и самите производители на дрехи да са искали да има разлика между мъжкото и женското облекло. Днес някои марки имат така наречените унисекс закопчавания дори и на дамските модели. При тях копчетата са отдясно.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви