Сватбата на Александър и Роксана
Сватбата на Александър и Роксана

Александър III (наречен Велики) се възцарява на македонския трон 20-годишен. Умира само 12 години по-късно. И за това време създава една от най-големите империи в древния свят.

Александър Велики умира на 32 години. След себе си оставя огромно царство. И за мнозина от нас е интересен отговора на следните въпроси: Имал ли е наследници? И какво е станало с тях след смъртта му?

Историците са на мнение, че Александър е имал две деца – синове. Единият, известен като Александър IV, е негов син от съпругата му Роксана. Другият, известен като „Херакъл Македонски“ е роден от Барсине – негова любовница.

Роксана е била дъщеря на вожд в Бактрия, област в Централна Азия. Войниците на Александър я залавят по време на военен поход в региона. Тя се омъжва за него около 327 г. пр. н. е. Така пише Иън Уортингтън, професор по древна история в университета Макуори в Сидни, Австралия.

Но Александър не доживява да види сина си. Роксана е бременна с Александър IV, когато Александър Велики умира във Вавилон през 323 г. пр.н.е.

Херакъл Македонски е роден около 327 г. пр. н. е. от любовница на име Барсине, персийска благородничка. Той е с около четири години по-възрастен от Александър IV. Някои учени се съмняват дали Александър Велики е баща на Херакъл, тъй като Александър никога не е признавал официално детето.

Империята на Александър Велики
Империята на Александър Велики

След като Александър Велики умира по неизяснени причини на 32-годишна възраст, няма ясен наследник на неговата огромна империя. Тя се простирала от Балканите до съвременен Пакистан. Съпругата му е бременна с Александър IV. Но по това време не е известно дали детето е момче или момиче. Херакъл Македонски не е легитимен, което прави претенциите му за трона проблематични.

Освен това и Роксана, и Барсине са с азиатски произход, което не се харесва на някои от приближените на Александър. Според древния, римски историк Квинт Курций , синовете са били предложени за потенциални наследници на трона на среща на генералите. Но те са отхвърлили и двете кандидатури, защото майките им били азиатки.

Аридей, полубратът на Александър Велики, става цар, а Александър IV, след като се ражда, става съуправляващ.

Но те на практика не могат да управляват. Аридей имал някаква форма на умствено увреждане, докато Александър IV бил още бебе. За истинската власт се борят мощните генерали на Александър, така наречените диадохи. В резултат на тази борба всички наследници са убити.

Майката на Александър Велики, Олимпия, играе значителна роля в борбата за власт. През 317 г. пр. н. е. тя е попечител на Александър IV и с помощта на армия, водена от генерал на име Полиперхон, залавя Аридей и го убива. Скоро след това, войска, водена от генерал на име Касандър, напада Олимпия и я залавя заедно с Александър IV. В резултат на това Олимпия е убита.

Александър IV и Роксана се оказват пленници на Касандър, който на практика контролира Македония като цар. Касандър не желае никаква конкуренция за трона. Той заповядва Александър IV и Роксана да бъдат убити около 309 г. пр. н. е., за да попречи на тийнейджъра да достигне пълнолетие и евентуално да поеме властта.

Херакъл Македонски не се справя по-добре. Генерал Полиперхон отвежда в плен незаконния син на Александър и след като се договаря с Касандър, убива Херакъл малко след смъртта на Александър IV.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви