Конституционният съд отмени лимитите за болнично лечение. Тази разпоредба забранява на Здравната каса да заплаща т. нар. надлимитна дейност на лечебните заведения.

Съществуването на лимити затруднява достъпа на пациентите до медицинска помощ при изчерпване на определената от касата финансова рамка.

Какво ще се промени за осигурените? Владислав Воденичарски получава контузия по време на мач. Докторът му преценява, че нямат време да чакат оттокът му да спадне и трябва да го оперират веднага, пише „24 часа“.

„Той ми каза „ще трябва да направим някакви размествания, за да можем да те впишем“. Ако трябваше по каналния ред, един вид да се запиша по ред, трябваше да чакам още две седмици-месец, нямам представа“, казва Воденичарски.

След като решението на Конституционния съд влезе в сила, касата няма да има основание да отказва на болниците заплащане на пълния размер на извършената медицинска дейност, а пациентите няма да бъдат връщани поради изчерпване на лимитите.

„Когато говорим за лечението на българските граждани, това ще бъде промяна в позитивна посока. Тоест, те и досега са били лекувани. То затова тази дейност е надлимитна, просто не е изплатена на болниците. Тъй че по отношение на лечението няма да има проблеми“, коментира Аркади Шарков, експерт по икономика в здравеопазването.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви