Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари днес на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, както и лично на председателя ѝ Майк Джонсън, че „са оставили историята на правилния път“, след като долната камара на американския парламент одобри военната помощ за Украйна, предаде Ройтерс.

„Благодарен съм на американската Камара на представителите, и на двете партии, и лично на председателя (на Камарата на представителите) Майк Джонсън за решението, което остави историята на правилния път“, написа украинският държавен глава в социалната платформа „Екс“.

Помощта за Украйна, която бе гласувана отделно, е в един законопроект с военната помощ за Израел и за Тайван на обща стойност 95 милиарда долара.

Президентът Зеленски заяви още, че законопроектът, който сега трябва да бъде одобрен и от горната камара на американския Конгрес – Сената, „ще предотврати разрастване на войната, ще спаси хиляди животи“. „Ще помогне на нашите две нации да станат по-силни“, гласи написаното от държавния глава на Украйна, цитиран от Ройтерс.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че одобрението на Камарата на представителите на САЩ на нова военна помощ в размер на милиарди долари показва силна подкрепа за Израел и „защитава западната цивилизация“.

Общо 13 млрд. долара военна помощ бяха отпуснати за историческия съюзник на Америка във войната му срещу Хамас, въпреки нарастващата международна загриженост за съдбата на цивилните в Газа.

В публикация в социалната мрежа X Нетаняху заяви: „В момента се очаква да бъде извършена проверка на състоянието на Газа: „Конгресът на САЩ току-що прие с огромно мнозинство много ценен законопроект за помощ, който демонстрира силна двупартийна подкрепа за Израел и защитава западната цивилизация. Благодаря ви, приятели, благодаря ви, Америка!“

Външният министър на Израел допълни, че това „изпраща силно послание към нашите врагове“.

„Гласуването на пакета от мерки за помощ на Израел с огромна двупартийна подкрепа доказва силните връзки и стратегическото партньорство между Израел и САЩ и изпраща силно послание на нашите врагове“, написа Израел Кац в X.

„Надявам се, че скоро ще мине през Сената със силна двупартийна подкрепа“, добави той.

Кац благодари на председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън за неговото „лидерство, което доведе до усилията за приемане на пакета за помощ на Израел“ и на лидера на малцинството в Камарата на представителите Хаким Джефрис „за подкрепата му“.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви