Ученици от девети клас в Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации (ПГКПИ) гостуваха в Апелативна прокуратура-Бургас за участие в станалата традиционна инициатива „Ден на отворените врати“ на Апелативна прокуратура-Бургас.

Деветокласниците бяха посрещнати от прокурор Йовита Григорова – зам.-административен ръководител и говорител на Апелативна прокуратура-Бургас и прокурор Георги Ханджиев, който ръководи дейностите по надзора за законност в прокуратурата.

Първоначално учениците имаха възможност да посетят реална съдебна зала и да се запознаят непосредствено с местата на всяка от страните в съдебното производство.

Всеки от учениците имаше възможност да разгледа наказателния и наказателно процесуалния кодекс.

Прокурорите Григорова и Ханджиев обърнаха внимание на учениците за опасностите от престъплението „трафик на хора“, като основен акцент бе поставен върху начините, по които един млад човек може да бъде заблуден от престъпници, които в последствие да се възползват нерегламентирано или насилствено от неговия труд и способности.

Бяха представени конкретни примери на такива случаи. На учениците бяха разяснени и начините на реакция при попадане в подобна ситуация.

Друга тема, която бе дискутирана с гостите бяха престъпленията, свързани с наркотични вещества. На учениците бе разяснено, че според българското законодателство няма еднократна безплатна доза от каквото и да е наркотично вещество. Обсъдени бяха наказанията, които законът предвижда и за непълнолетни лица, осъществили престъпления с наркотични вещества.

Учениците бяха посъветвани и как да реагират ако забележат продажба на наркотици на територията на учебно заведение или на други места.

След беседата в съдебната зала учениците се отправиха към деловодство на апелативната прокуратура, които видяха как се обработват делата и преписките. След това младежите и девойките бяха посрещнати от г-н Любомир Петров – административен ръководител на Апелативна прокуратура-Бургас, който ги прие в кабинета си.

Прокурор Петров обясни на учениците какъв е териториалният обхват на Апелативна прокуратура-Бургас и какви са видовете дела, в които участват прокурорите от тази инстанция.

Дискусията постепенно премина в пряк и непосредствен диалог, като гостите проявиха интерес за работата по делата по така наречените компютърни престъпления.

Зададоха и въпроси за ролята на защитения свидетел в досъдебното и съдебно производство, както и за пътнотранспортните произшествия, осъществени от неправоспособни, пияни и дрогирани водачи. Бяха дискутирани и делата за престъпни деяния, осъществени от мигранти.

След като гостите получиха отговори на всички поставени въпроси се престъпи към най-веселата част от гостуването. На учениците бе предоставена възможност да облекат прокурорска тога и седнат на мястото на административния ръководител. Последваха множество усмивки и снимки за спомен.

Прокурор Петров сподели на учениците, че с тази прокурорска тога е взел участие в хиляди дела и пожела на гостите да тръгнат по стъпките на магистрата и да осъществят успешна кариера в съдебната система.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви