Даниел Митов в момент на отказ
Даниел Митов в момент на отказ

Даниел Митов отказва да става външен министър, въпреки предложението на Димитър Димитър Главчев да заеме поста. Решението си за отказ той мотивира по следния начин:

„Не искам да се превръщам в ябълката на раздора. Смятам, че България трябва да е с пронатовска позиция, каквато имам и аз самият. Разочарован съм от позицията на ПП-ДБ, които застанаха зад президента. Мога сега да успокоя Радев: Господин президент, с Вас са! Сега отговорността за МВнР е на държавния глава, той ще носи отговорност за министъра. А на Стефан Димитров брат му Георги Димитров лично съм го уволнявал от МВнР два пъти“ – заяви Митов.

Даниел Митов благодари на служебния премиер Главчев за доверието,

както и че е подходил с разбиране към тази евентуална негова роля в служебния кабинет.

Той отново каза, че е приел не защото за него е самоцел да бъде външен министър, тъй като вече е заемал този пост. „Приех, защото е важно в тази ситуация да имаме външнополитически курс, който да е проатлатнически, пронатовски, проевропейски. Затова съм приел“, уточни Митов.

В тази ситуация за мен е ясно, че не бива да се превръщам в ябълка на раздора или в каквато и да е фигура, която да разделя обществото или да пречи на институциите да си вършат работата.

„Със сигурност – оттеглям своето одобрение за това да бъда външен министър и още веднъж ми се иска да подчертая факта, че в тази ситуация, при променена конституция, в която се търсят партийни баланси и в служебно правителство с представители на всички значими партии е ясно, че не е проблем политически и партийно оцветени хора да заемат подобни постове“, заяви Митов.

Коментарът му е по повод поисканите от служебния премиер Димитър Главчев рокади в състава на МС. В предложението си до президента Румен Радев министър-председателят предлага Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви