Вдигат заплатата на военните
Вдигат заплатата на военните

Със 195 от 195 възможни гласа „за“ парламентът прие да бъдат увеличени заплатите на военнослужещите. Така, без глас „против“, бяха одобрени на първо четене промените в Закона за въоръжените сили. Тези изменения въвеждат нова система. Според нея заплатите растат от началото на 2025 г. със специфичен коефициент. И са в зависимост от заеманата длъжност.

Със законопроекта възнагражденията в армията се изравняват с тези на служителите на МВР.

От парламентарната трибуна служебният министър на отбраната Атанас Запрянов изрази одобрение за предложените промени и подчерта, че с тях се поема политическа отговорност за поддържането на армия, способна да изпълнява мисиите и задачите на въоръжените сили.

„В момента във въоръжените сили е наличен недокомплект, вариращ около 6000 длъжности за военнослужещи. Приемането на законопроекта ще позволи увеличаване на основните месечни възнаграждения на военнослужещия със средно 30% от 1 януари следващата година, чрез което ще се намалят съществуващите дефицити от отбранителни способности, особено в направлението „Привличане и задържане на човешкия ресурс“, обясни Запрянов.

Приоритизирането на професията на военнослужещия трябва да е държавна политика, заяви един от вносителите на проекта депутатът Христо Гаджев. И даде конкретен пример: „Тук съм си приготвил даже за сравнение – ако вземем предвид най-ниската длъжност – редник матрос Първи клас. С влязлото в сила от март месец увеличение на възнагражденията базовата заплата е 1555 лева, тоест доста по-ниска от средната. С това предложение от 1 януари вече базовата заплата ще достигне 2210 лева“.

Депутатите решиха да намалят срока за внасяне на предложения преди второ четене. Това на практика дава възможност законът да бъде окончателно приет още следващата седмица, преди депутатите да спрат работа по време на предизборната кампания.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви