Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ ще посрещне поредния курс парамедици в новия си Център за професионално обучение „Бургас“. В него те ще придобиват трета степен на професионална квалификация.

Тя включва подготовка за оказване на първа помощ, транспортиране на болни и пострадали и при необходимост подпомагане на по-висококвалифицирания персонал.

„Днес слагаме венец на нашите усилия за регистриране на Центъра. Началото в подготовката на парамедици положихме преди 5 години. Трябва да отбележа, че първият завършил курс много помогна на здравеопазването не само на Бургас, но и в областта. Досега сме обучили над 60 курсисти, които работят във всички болници в Бургаско“, каза при откриването ректорът на университета проф. д-р Христо Бозов, дм. Той благодари за помощта специално на кмета на община Бургас Димитър Николов, зам.-кметовете и общинските съветници.

„Община Бургас субсидира обучението на 10 души по време на първата ни програма. Всички завършиха и всички се включиха да помагат по време на най-голямото изпитание – COVID пандемията. Те бяха на първа линия по авто и жп гарите, и в триажните отделения на болниците“, каза проф. Бозов. Той благодари специално и на преподавателите, които са помогнали за създаване на новия Център – проф. д-р Евдокия Сотирова и доц. д-р Марияна Йорданова-Василева, дм, като им подари красиви букети с цветя.

Зам.-кметът по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики в Община Бургас Михаил Ненов поздрави ректора и академичното ръководство от името на кмета Димитър Николов.

„Този център за пореден път дава пример, че Вие сте лидер в развитието на образованието, отговарящо на актуалните тенденции. Благодаря на проф. Бозов за усилията, които той и неговият екип полагат. Само за два месеца това е поредният компонент от екосистемата на университета, който откривате наред с Музея на медицината и Студентския център“, каза Михаил Ненов.

На откриването, което се състоя в аулата, присъстваха зам.-ректорите: проф. д-р Севдалина Турманова, проф. д-р Ирена Марковска-Минова и доц. д-р Светлана Желева.

Сред гостите, уважили събитието, бяха: областният управител на област Бургас Пламен Янев, зам.-кметът по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики в Община Бургас Михаил Ненов, зам.-кметът по финанси, бюджет, икономика и морско дело в Община Бургас Станимир Апостолов.

А представителите на институции и лечебни заведения показаха полезността на този Център за здравеопазването в града и областта.

Сред тях бяха: директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров, директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Бургас д-р Асен Кърджиев, общинските съветници от постоянната Комисия по здравеопазване при Общински съвет- Бургас: д-р Светослав Тодоров, д-р Диан Господинов, Васил Загорчев, както и общинският съветник от постоянната Комисия по социални дейности – Мариела Кирова. Присъстваха още: изпълнителният директор на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски, управителят на „Бургасмед“ д-р Стоил Апостолов, административният директор на МБАЛ „Сърце и мозък“ д-р Живко Колев, управителят на МБАЛ „Лайф хоспитал“ д-р Спасимир Иванов.

Къде могат да работят завършилите курсисти?

Парамедиците с трета степен на професионална квалификация могат да работят в линейките на центровете за спешна медицинска помощ, в спешни приемни отделения на лечебните заведения, в служби за спешно реагиране и във всички звена и терени, където е необходимо оказване на такъв тип помощ. Професията е динамична, отговорна и търсена.

Какво включва подготовката?

„Учебната програма включва 1 000 часа обучение, от които 550 са практически – в линейките, а 450 са теория, с която ще запознаем курсистите с основните параметри в медицината – анатомия, физиология, как се оказва спешна медицинска помощ. Те ще получат много добро обучени по различни специалности, които са свързани със спешната медицина. И най-вече ще придобият умения за първа медицинска помощ. Ще знаят как се реагира при пациент със спряло сърце и дишане. Освен това ще ги обучим как се извършва шиниране, как се спира кръвотечение, какво е поведението при травми на главата, на гръбначния стълб, при раждане включително“, обясни проф. Бозов.

До момента в университета са обучени три курса парамедици, които активно работят в линейките на ЦСМП и в спешните центрове.

„Има голяма необходимост от медицински специалности. Затова призовавам тези, които искат да се занимават с медицина, да кандидатстват в нашия университет. В момента тече кандидат-студентската кампания, като изпитите ще се проведат през юни месец“, допълни проф. Бозов.

На откриването присъстваха както завършили, така и бъдещи курсисти. Своя опит пред тях сподели председателят на Съюза на парамедиците в България Ива Пехливанска, която също е възпитаник на университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

„Всеки един от преподавателите ще влиза във вашите часове с най-голямо желание да Ви предаде от опита си. Независимо дали ще останете в тази професия – уменията, които ще получите тук, ще са безценни за Вас и за всички около вас“, сподели тя.

Част от завършилите курсисти парамедици продължават обучението си в специалност „Лекарски асистент“.

„За нас тази специалност е надграждащо ниво и е добре всеки парамедик да я завърши“, сподели студентката Невена Костова. В момента тя работи в Спешна помощ и всеки ден прилага уменията, придобити в университета.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви