Истанбул е 9-ти сред най-добрите европейстки градове
Истанбул е 9-ти сред най-добрите европейстки градове

Столицата ни София е на 95-та позиция в класацията на „Резънънс кансълтънси“, консултантска компания в туризма. Истанбул е единственият град от Балканите, попаднал в челната десетка. Турският мегаполис е на 9-то място в класирането.

На първо място е поставен Лондон, второто е запазено за Париж, а третата позиция държи Берлин. Столиците на Италия и Испания са поставени на четвърто и пето място в списъка. Следват Прага, Барселона, Амстердам, Истанбул и Милано.

Други градове от Балканите, които попадат в класацията, са Атина (50-то място), Букурещ (74-то) и Анкара (75-то). След нашата столица в класирано са Монпелие, Малага и Бремен.

В резюмето си за София, „Резънънс“ казва: „Често пренебрегвана и рядко възхвалявана, столицата на България е готова да се наложи като достъпен, богат на таланти мегаполис, който жадува да седне на европейската маса със самочувствие, произтичащо от това, че хилядолетия наред е била кръстопът на търговията. Споменават се също седемхилядната история на града и забележителностите му, „обхващащи всички епохи“. Това е и най-достъпната европейска столица в класацията, изтъкват още от компанията.

„Резънънс“ анализира повече от 180 европейски града, за да състави списък на водещите сто от тях, подредени на базата на критерии като благосъстояние, привлекателност и качество на живот. За целта фирмата използва комбинация от основни статистически данни и качествени оценки и препоръки от местни жители и посетители в цифрови канали като Tripadvisor, Google, Facebook и Instagram.

В световната класация на “Резънънс” за 2024 година Лондон отново е на челна позиция, следван от Париж и Ню Йорк. Петицата допълват Токио и Сингапур.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви