Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Хотелиери и работодатели по Южното Черноморие твърдят,че сезонът е пред провал. Задълбочава се кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти. Само на юг по Черноморието за сезона се търсят 27 000 работници. Но посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се очаква работна ръка, са спрели да приемат документи за обработване и издаване на визи.

Работодателите по Южното Черноморие чакат над 5-6 хиляди работници от Узбекистан. За трета поредна година се търсят работници от азиатската държава, защото те имат професионална подготовка и говорят руски, което улеснява комуникацията с тях. Тази година има 30% завишено търсене на работна ръка от Узбекистан. До момента обаче обработените документи с одобрените визи са много малко. Причината – въвеждане на нова шенгенска система в посолствата ни в трети страни извън ЕС, както и в усложнените процедури за престой и работна виза за повече от 3 месеца.

От седмица обработването на документите и издаване на визи в посолството ни в Узбекистан и в други държави извън ЕС са спрени, потвърди пред БНР адвокат Пламен Дотов. В Агенцията по заетостта и Дирекция „Миграция“ процесът е дълъг и има забавяне. Тази година има особено завишаване на желаещите да работят в България, уточнява той.

На туристическия пазар в Бургас навлизат вече и работници от Турция и Киргизстан,

допълва Дотов.

Работниците от Узбекистан са много съвестни, много работливи, коментира той пред БНР. „Бариерата с езика почти я няма – те са основно рускоговорящи, знаят по малко и турски език.“ Заради забавянето Пламен Дотов вижда предпоставки за „абсолютен провал“ на началото на сезона и определя положението като „много критично“.

Кризата с кадрите за туристическия сезон е много голяма, твърди и хотелиерът Веселин Налбантов, който очаква работници от Бангладеш и Киргизстан. „Просто няма хора. Имаме много нужда от работници. Аз съм заявил 8 от Бангладеш, 20 от Киргизия.“

На фона на заплахата за провал на сезона Налбантов отправя упреци към „тази мижава администрация в България, бюрокрация“ и призовава министъра на туризма Евтим Милошев моментално „да хване бика за рогата“.

За да се реши проблемът с осигуряването на работници от трети страни извън ЕС, според адвокат Пламен Дотов следва да се предприемат спешно мерки „всичко да стане в електронен вид и да бъде в една база, където всички да виждат какво се случва“.

Забавянето е от 3 месеца нагоре, когато документите тръгнат към Дирекция „Миграция“, изтъква той. Ако досега си мислихме, че само зимата може да ни изненада, то е защото не подозираме какви изненади може да ни поднесе летният сезон.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви