Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Междуведомствената комисия, организирана по инициатива на областния управител на област Бургас Пламен Янев, продължава с щателните проверки за незаконно поставени каравани, палатки и кемпери върху територията на морски плажове, гори, земеделски имоти, защитени територии и местности в област Бургас – всички имоти държавна собственост.

Само за два дни са констатирани 80 каравани неправомерно разположени на плажа „Вромос“ край Черноморец.

За момента проверките са предупредителни. Вследствие на информационната кампания 20 от тях са доброволно премахнати от собствениците им.

„Установихме каравани с всички възможни нарушения. Някои са поставени на плажната ивица, други върху дюни, върху държавен горски фонд, в земеделски земи без необходимите документи“, съобщи във връзка с акцията срещу незаконното къмпингуване по Южното Черноморие областният управител.

При проверките са установени незаконни сондажи, един от тях – на плажна ивица. Открита е и палатка в дере.

Пламен Янев благодари на хората, които доброволно са преместили караваните си. „Установихме две категории хора – едни се съобразяват със законовите норми и съдействат доброволно и други, които не осъзнават същността на проблема“, коментира той.

Проверките продължават на плаж „Вромос“, като обхватът на проверяваните имоти се разширява. Ще се проверяват и имоти по сигнали на граждани.

Рибарското селище в местността Ченгене скеле е също на дневен ред за проверки, където, освен каравани, върху държавни имоти са разположени моторни лодки, фургони, вещи и съоръжения.

Част от поземлените имоти в тази зона са с идентификатори: 07079.10.937, 07079.10.973, 07079.10.945, 07079.10.1181 по КККР на гр. Бургас.

Междуведомствена комисия ще описва нарушенията. Ако собствениците на незаконно разположени обекти и съоръжения не ги махнат, след като бъдат предупредени, следва съставяне на актове на стойност от 1000 до 3000 лв. и принудително преместване.

Областният управител Пламен Янев призовава собствениците на каравани, моторни лодки, фургони, вещи и съоръжения, разположени неправомерно върху държавна земя, да проявят отговорно отношение към личното си имущество, да спазват законовите норми и да ги отстранят.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви