След четири дни Бургас ще приеме близо 200 деца от цялата страна, за да участват в най-големия фестивал за Лего роботика в света – FIRST LEGO League Challenge.

Събитието, което се провежда в над 110 страни с милиони участници, ще се проведе тази събота, 20 април, в Бургаския свободен университет.

Над 20 отбора с ученици от 10 до 16 години от 15 населени места в България ще премерят сили по правилата на световното състезание FIRST LEGO League Challenge.

Бургаските участници са от ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията“ и Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника, а освен тях в надпреварата ще има състезатели още от Варна, Видин, Габрово, Добрич, Казанлък, Лом, Луковит, Ловеч, Пирдоп, Разград, Русе, Сандански, Шумен.

В продължение на няколко месеца, под ръководството на своите ментори, те са се готвили усърдно за тази приятелска надпревара.

Tемата тази година на състезанието е „Шедьовър“ (Masterpiece) или „Kак науката и технологиите ни помагат да създаваме, разпространяваме и споделяме различни интереси, хобита и изкуства?“.

Отборите ще отговорят на този въпрос чрез изпълнение на иновативен проект и различни мисии, през които ще преминат с роботите си на сцената за „робот битки“. По време на подготовката си, те са изследвали професии и усвоявали нови знания и умения в редица творчески и иновативни сфери.

Експертно жури от съдии и рефери ще има крайната дума за това кой отбор ще се класира за Европейското състезание в Бодьо, Норвегия, в средата на месец май.

Освен състезанието, събитието включва и изложбена част – Зона Експо, в която посетителите ще могат да разгледат различни щандове на най-големите школи по роботика.

В тях ще могат да видят официални и кастъм модели и роботи на клубове на български колекционери на LEGO, разработки и програми на академии и клубове по роботика в България от средното и висшето образование, разработки на бизнес организации в сферата на технологиите и иновациите и продукти на LEGO Education и FIRST LEGO League и др.

Водещи на робо надпреварата ще бъдат най-позитивните, усмихнати и влюбени родни инфлуенсъри – Арти и Криси.

Събитието ще бъде напълно безплатно за всички посетители и любители на света на роботиката и технологиите.

Ден преди събитието, на 19 април, от 13.00 часа в заседателната зала на Община Бургас ще се проведе пресконференция, на която организаторите от Центъра за творческо обучение ще дадат повече подробности за предстоящото събитие, а учениците от бургаския отбор на ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията“ ще направят демонстрации на живо на изработените от тях роботи.

Фестивалът се организира от Центъра за творческо обучение в партньорство с Община Бургас и Бургаския свободен университет.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви