Гърция:На Украйна помагаме,но самолети не даваме
Гърция:На Украйна помагаме,но самолети не даваме

„Информация, че ще прехвърлим самолети F-16 в Украйна се появи в медиите. Но тя не отговаря на истината. Това каза премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в интервю за вестник Rzeczpospolita. „Но ние подкрепяхме и продължаваме да подкрепяме Украйна. Взехме това решение в самото начало.”

Според Мицотакис Гърция е страна, която винаги е стояла „от правилната страна на историята“ и подкрепя Украйна в конфронтацията с Русия. „Имаме исторически силни културни и религиозни връзки с Русия, но категорично се противопоставяме на режима в Кремъл,“ заяви гръцкият премиер.

Мицотакис отбеляза, че Гърция ще подкрепя Украйна според силите си, без да компрометира собствените си отбранителни способности. Премиерът припомни, че Гърция вече е доставила на Украйна значително количество 155 мм снаряди.

„Но бих искал още веднъж да подчертая, че имаме опасения за собствената си безопасност. Ето защо трябва да бъдем много внимателни доставките за Украйна да не намалят способността ни да действаме като силно възпиращ фактор“, каза Мицотакис.

По повод инцидента по време на посещението му в Одеса, при който руска ракета избухна на половин километър от гръцката делегация, Мицотакис каза, че смята, че това е „акт на сплашване“, но че нищо няма да се промени в позицията на Гърция, нито в тази на ЕС . „Когато Путин нахлу в Украйна, той смяташе, че Европа ще бъде разделена“, каза премиерът. „Но Европа е изненадващо обединена. Всички тези геополитически катаклизми изведоха дебата за европейската отбрана на преден план.“

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви