С 25 дни по-рано приключи ремонтът на моста над река Равадинска. Кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев подписа днес акт 15, с който обектът се предоставя за ползване на общината. Той вече се използва.

Отец Димитър извърши водосвет на новото съоръжение в присъствието на кмета Янакиев, кмета на с. Равадиново Иван Пазвантов, председателя на общинския съвет Станимир Андонов, общински съветници и граждани.

Той пожела безаварийно пътуване на всички, които минават по него.

„Благодаря на всички, съпричастни за изграждането на моста! Преди беше водоскок, а сега е мост, който ще гарантира безпроблемното, независимо от метеорологичните условия, преминаване на жителите и гостите на с. Равадиново. Това беше обещание към хората в селото, което изпълняваме, при това много по-рано от предвиденото.

Предстоят още много проекти за село Равадиново. Всички улици ще бъдат асфалтирани до година и половина. Проектираме и вече сме на края на процедурите за новия водоем на селото. Това е един сериозен за селото проект, който ще реши голям проблем. Това са двата приоритета за Равадиново, плюс обходния път. Тези три проекта ще струват около 11-12 млн.лв. и мисля, че жителите на с. Равадиново трябва да бъдат доволни. “ Това каза кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев.

„Изключително съм радостен, че вече можем да се поздравим с новия мост. Много пъти с кмета Янакиев сме били тук по време на бедствия, когато пътят е бил наводнен. Тръбите, които бяха преди това, не можеха да поемат водата. Благодаря на всички за работата и търпението.“ Сподели и кметът на Равадиново Иван Пазвантов.

Строителното разрешение за извършване на реконструкцията е влязло в сила в края на м. септември 2023г. Строителните работи започнаха през януари и трябваше да завършат на 9.05.2024г.

Както кметът Янакиев обеща, ремонтираният мост е факт с почти месец по-рано и вече може да се ползва от гражданите безопасно.

Предишната конструкция на моста имаше две тръби, които не можеха да осигурят проводимостта на водата дори при средни количества на валежите.

При по-интензивни валежи се стигаше до заливане на прилежащите на реката терени, на пътното платно, на частните имоти в близост, както и на аквапарк „Нептун“. В периодите на заливане се затрудняваше и достъпа до с. Равадиново.

Последното наводнение на зоната около водостока е документирано на 13 януари 2021 г.

Целта на ремонта беше да подобри конструктивно-експлоатационните характеристики на пътното съоръжение, с което да се подобри отводняването и безопасността на автомобилното и пешеходно движение, дълготрайността на цялото съоръжение и пътя в участъка му, да се намалят експлоатационните разходи за поддръжката му, както и конструкцията на съоръжението да се приведе във вид, отговарящ на съвременните национални и европейски нормативи и стандарти за този вид съоръжения.

Участъкът е дълъг 120м – част от общински път BGS 1211 /II-99, Черноморец – Созопол – Равадиново/. До ремонта той имаше две ленти за движение по 2,50м, банкет от ляво – 1м. и банкет от дясно – 1,50м.

Сега пътното платно е 2 платна по 3,50м., тротоари, отделени с мантинела, от ляво и дясно по 2 метра. Направена е изцяло нова пътна сигнализация с хоризонтална пътна маркировка.

Стойността на проекта е 767212.63 лв.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви