На 16 април, вторник, от 19 часа предстои звездно, емоционално и запомнящо се представяне на тримата именити и обичани певци: Еделина Кънева, Орлин Горанов и Орлин Павлов, на сцената на Държавна опера – Бургас с концерта „Ах, този мюзикъл!“

Под палката на доайена маестро Йордан Дафов, тримата прекрасни солисти, оркестърът и хорът на Държавна опера – Бургас ще разкажат драматичната история за съвременните Ромео и Жулиета – за противоборството между разум и чувства, за силата на предразсъдъците, за красотата на чувствата, за тежненията на сърцето, което — винаги, неизменно, понася последиците на емоционалните си избори.

Освен оркестровото изпълнение на сюитата из „Порги и Бес“, прекрасните солисти, под съпровода на оркестъра и хора на Бургаската опера ще представят оркестрови, вокални и танцови сцени из „Уестсайдска история“ /Любовта на Мария и Тони/ от Ленард Бърнстейн и симфонични картини из операта „Порги и Бес“ от Джордж Гершуин.

Всичко това, като музикално-емоционално съчетание, публиката в залата на Операта ще има възможността да види, чуе, усети и съпреживее във вторник вечерта. Диригент на хоровия състав на Бургаската опера е Александър Чепанов, концертмайстор – Ваня Златева.

Тримата именити солисти не се нуждаят от представяне – те са чести и желани гости на бургаската сцена.

След концерта при пълна зала в Операта през м. ноември 2023 г., Еделина Кънева и Орлин Горанов продължават успешното си национално турне с музикално-сценичния проект под палата на Деян Павлов „Приказка за двама“.

Директорът на Музикалния театър Еделина Кънева и популярният певец и актьор Орлин Павлов събраха  многобройна публика през лятото на миналата година с концерта „Не си отивай, лято“ на остров „Света Анастасия“, под диригентството на Левон Манукян, като бе отпуснат допълнителен кораб до Острова – поради многото желаещи.

Очаква се и във вторник тримата обичани изпълнители отново да съберат емоционална публика и за изпълнят залата на Държавна опера – Бургас с чудесния концерт спектакъл „Ах, този мюзикъл“, който импонира на вкусовете и на младите хора, и на по-зрялото поколение.

„Името на американския композитор Джордж Гершуин е, без съмнение, от най-известните и добили световна слава заради неговия оригинален и творчески стил. Емблематичен автор на творби в сериозните музикални жанрове, но и в забавната и популярна музика, симфонични, вокални инструментални произведения.

В тях той използва широко традицията, мелодиката, ритмите и формата на типичния афроамерикански музикален фолклор, съчетани с елементите на джаза и има придава нова художествена стойност, превръща ги в неотменна част от световното музикално наследство. С

юитата „Симфонични картини“ е подбор от най-популярните и красиви лирични и танцови моменти из операта „Порги и Бес“ /1935 г./, наречена „първата фолк-опера, създадена върху сюжет и музикален стил из афроамериканския живот и бит в началото на XX век. Успехът на тази творба я превръща завинаги в класическа — в цялостното творчество на Джордж Гершуин“, казва за „Симфонични сюити“ маестро Йордан Дафов.

„Ленард Бърнстейн, композитор, диригент, музикален писател, автор на симфонии, оперни, хорови, инструментални, теоретични музикални и философски трудове, лекции, беседи, забележителен общественик и артист, дълги години титулярен диригент на Филхармонията на Ню Йорк, обаятелна личност със световно значение и признание Вероятно една от най-популярните му творби, а може би и най-прочутата, е мюзикълът „Уестсайдска история“ /1957 г./ Поради идеи и майсторство, тази вълнуваща творба владее световните сцени вече повече от половин век.

Пиесата е вдъхновена от вечната тема за любовта, красивата легенда за невъзможната любов на Ромео и Жулиета, в съвременен вариант — трагичната любов на героите Мария и Тони, на фона и декора на съвременния /за 1957 г./ свят на Америка“, разказва за творбата маестро Дафов.

В концертната програма на 16 април ще прозвучат:

Симфонични картини из операта „Порги и Бес“ от Джордж Гершуин; Сцени из мюзикъла „Уестсайдска история“ от Ленард Бърнстейн: Увертюра, Jet’s Song — Песен на Риф и мъжки хор, „Нещо става“ — Песен на Тони, „Мамбо“, „Мария“ — Песен на Тони, Сцена на балкона — Дует на Мария и Тони, „Cool“ — Песен на Риф и мъжки хор, Сватбена сцена — Дует на Мария и Тони. „Чувствам се красива“ — Песен на Мария и женски хор, „Някъде“ — Песен на Мария и смесен хор, Финална сцена — Мария и Тони, „Америка“ — солисти и хор.

 Билети за „Ах, този мюзикъл!“ – на касата на Операта, каса „Часовника“, както и в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/ah-tozi-miuzikal-05sutvu и Eventin – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1409504/performance.html/

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви