Червен берил-Биксбит
Червен берил-Биксбит

Щом ви попитат кои са най-скъпите материали в света, светкавично ще отговорите: злато, платина и диаманти. И също така светкавично ще сгрешите! Защото категорично ще бъдете далеч от върха на ценовата класация по темата.

Платината например е чак номер 9, а златото е малко пред нея. Диамантите пък са трети, но са много по-евтини от лидера в подреждането.

100 трилиона долара! Толкова струва само 1 грам от победителя. А кой е той? Ще разберете, когато се запознаете със списъка на 10-те най-скъпи материала в света на сайта SomeInterestingFacts.

Нещо по-евтинко за начало

10. Родий
Цена: 37 долара за грам
Родият със своята способност да увеличава твърдостта на различни материали е нещо като метал-чудо. Ценен е както за производителите на стъкла, така и в автомобилната индустрия, където се използва широко в каталитичните конвертори (катализатори). Той помага вредните замърсители да се превърнат в нетоксични газове, като азот и въглероден двуокис.

9. Платина
Цена: 51 долара за грам
Всяка година доставчиците успяват да извлекат едва няколкостотин тона от този много скъп и полезен материал. Благородният метал има изключително висока устойчивост, което го прави издръжлив на корозия и повечето химикали, дори и при високи температури. Именно заради това, платината се използва като катализатор, в лабораторната, медицинската и зъболекарската техника.

Сред евтините от най-скъпите

Злато - спасението на инвеститорите
Злато – спасението на инвеститорите

8. Злато
Цена: 55 долара за грам
Във финансови кризи този безценен метал се превръща в желана инвестиция, което покачва, така или иначе високата му цена. Той се използва широко за индустриални цели, също и в бижутерията. Повече от 188,800 тона вече са извадени от земята оставяйки още 56,000 тона недобити.

7. Хелий-3
Цена: 2000 долара за грам
Хелий-3 се случва, когато радиоактивния тритий се разпада. Той е особено интересен за учените, заради потенциала му да бъде енергиен източник. За жалост хелий-3 се открива на Земята много рядко. От 1989 година НАСА изучават възможността да извличат този газ от повърхността на луната, където той се създава от слънчев вятър.

6. Червен Берил (Биксбит)
Цена: 10 000 долара за грам
Червеният берил е толкова рядък, че се открива само на няколко места по света, основно в мини в щата Юта и Ню Мексико. Твърдият кристал, който се използва в правенето на бижута е малко по-мек от диаманта, но много по-рядък. Берилите са група минерали, които са безцветни в чистата си форма, но придобиват цвят, когато съдържат примеси. Въпреки че по-често оцветяването на кристалите е в синьо или зелено, както е при смарагдите и аквамарините, редкият червен берил, дължи отличителният си цвят на желязото, хрома, калция и магнезия.

Внимание - плутоний!
Внимание – плутоний!

Вече започва да става сериозно

5. Плутоний
Цена: 10 900 долара за грам
Радиоактивният плутоний може да има лоша слава, но е незаменим за учените. Неговата най-известна употреба е в горивни пръти за ядрени реактори, но той осигурява и гориво за сателити, които се нуждаят от ефикасен енергиен източник, когато пътуват на дълги разстояния. Плутониеви батерии зареждат с енергия и Вояджър 1 – автоматичния космически апарат, който е пътувал най-далеч през нашата Слънчева система. С тяхна помощ той може да продължи пътуването си до 2025.

4. Тритий
Цена: 30 000 долара за грам
Ако стрелките на часовника ти светят в тъмното, притежаваш миниатюрно количество радиоактивен изотоп тритиум. Тритият е супертежкък вид водород, произвеждан в ядрени реактори, който е и основен елемент във водородните бомби. Но няма нужда да изхвърляш часовника си, защото бета-лъчите на този елемент са твърде слаби, за да проникнат в човешката кожа. Тритият е опасен за здравето само, ако се вдиша или погълне.

Диамант - най-твърдият материал на Земята
Диамант – най-твърдият материал на Земята

3. Диамант
Цена: 210 000 долара за грам
Твърдостта на минерала се измерва по скалата на Моос. Диамантът с 10 точки е на върха на скалата. Създаден от огромното налягане във вътрешността на Земята диамантът е най-твърдият материал на Земята и съвсем не е толкова рядък. Неговата издръжливост го прави особено подходящ за индустриална употреба, за която отиват и 70 процента от всички диаманти по света, в зъболекарски инструменти и ултрафини триони. Цената на диамантите се определя по системата „Четири C” – цвят (color), чистота (clarity), шлифовка (cut) и тежест в карати (carats). Големи, абсолютно чисти диаманти, обикновено са и най-скъпите, защото са много по-редки.

И сега – ней-тежката артилерия

2. Калифорний
Цена: 27 милиона долара за грам
Калифорният (с атомен номер 98) е произведен от човека елемент, създаден, когато учените облъчват химичния елемент кюрий с алфа частици – резултатът е радиоактивен материал. Има 10 познати варианта или изотопи, които лекуват някои форми на рак и също отчитат съществуването на сребро, злато и петрол. Въпреки че Калифорният се прави на Земята, някои звезди, които избухват като супер-нови, могат да го произвеждат в космоса.

1. Антиматерия – абсолютният шампион
Цена: 100 трилиона долара за грам
Антиматерията – в същината си огледална на съществуващата материя – е изключително трудна за направа. Физиците могат да я създават само в най-големият ускорител на елементарни частици – Големият aдронен колайдер, близо до Женева, Швейцария. Досега, една билионна от грама на изключително рядката материя може да бъде направена за една година. Тя е толкова малко, че потенциалните ѝ употреби са все още неизследвани. Една от сферите, в които може да бъде използвана е лечение на ракови заболявания. Изследователи са открили, че антиматерията унищожава клетките на болестта, но идеята за широка употреба е все още далеч в бъдещето.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви