Увеличават заплатите на военните
Увеличават заплатите на военните

Ще бъде внесен проект от всички парламентарни групи за изменение на Закона за отбраната и въоръжените сили. Така заплатите на военните ще се изравнят със средната работна заплата за България. На брифинг в Народното събрание това съобщи председателят на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев.

По думите му това е близо 30% нарастване на възнаграждението на военнослужещите. Индикативната стойност, необходима за планираното увеличение, е в размер на 520 млн. лева. Гаджев обясни, че е предвидено увеличението на възнагражденията да влезе в сила от 1 януари 2025 г. Така ще могат да бъдат планирани с бюджета за догодина.

Според него след приетото увеличение базовата заплата за военнослужещите ще нарасне от 1450 лв. на 2200 лева.

Липсата на адекватни възнаграждения са едни от основните причини за напускане на военнослужещи, добави депутатът. Според него, ако искаме да има съвременна армия, трябва не само закупуване на нови въоръжения, но и инвестиция в хората. Христо Гаджев заяви, че това е един изключителен приоритет, за което благодари на всички парламентарни групи, отбелязвайки отговорното отношение, тъй като „българската армия няма партиен цвят“.

Не е допустимо в някои от военните формирования да няма нито един офицер,

каза пред журналисти в парламента и служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. „Има сериозен отлив от офицерската професия, затова едно такова решение ще даде на военнослужещите мотивация, че държавата не ги е забравила. Тя разбира проблемите им и се грижи за тях, коментира Запрянов. От тях ние искаме да носят добросъвестно службата, да се готвят за отбрана на държавата. Но ние трябва да проявяваме грижа, добави той.

По-рано той настоя за повишение на военните разходи до 2,5% от Брутния вътрешен продукт и за актуализация на заплащането на военнослужещите.

„Работим по стратегическия преглед за един комплексен социален пакет. Вече знаем, че в НАТО 2% ще се считат за минималните разходи за отбрана. Необходимо е да направим тези допълнителни разходи в хора „, каза той.

Атанас Запрянов уточни, че въпросът за наборната военна служба не стои на дневен ред, като политическо решение, но е на дневен ред като дискусия.

До момента от решението на парламента нищо не е изпълнено. Това обяви Христо Гаджев в отговор на журналистически въпрос за изпратената и поискана помощ от Украйна. Той визира изнесената казаното от тогавашния военен министър Тодор Тагарев в отговор на парламентарен въпрос за предоставяне на системи за противовъздушна отбрана. Министър Запрянов от своя страна отговори, че много скоро и тази техника ще замине.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви