съд
Съдът

Апелативен съд – Бургас отмени отмени паричната гаранция от 2000 лева на мъж, превозвал нелегално мигранти, определена му от Окръжен съд – Бургас и му наложи „задържане под стража“.

Обвиняемият Р. Щ е привлечен към наказателна отговорност за това, че в периода от неустановена дата, в началото на 2023 г. до 21.02.2024г., на територията на Бургаска област е участвал в организирана престъпна група, съставена с цел да върши съгласувано в страната престъпления, за които е предвидено наказание „лишаване от свобода“ за повече от три години.

Престъпленията са по чл.281, ал.2, т.2 от НК, като групата е създадена с користна цел да набави за себе си имотна облага, като противозаконно подпомага чужденци да преминават в страната в нарушение на закона – престъпление по чл.321, ал.3, предл.2, т.2, вр. ал.2 от НК.

За това престъпление е предвидено наказание „лишаване от свобода“ от три до десет години.

Първоинстанционният съд е взел по отношение на Р. Щ. и още три лица от групата първоначална мярка за неотклонение „Задържане под стража“, която на 04.04.2024 г. е изменил спрямо Р. Щ в „гаранция“ в размер на 2000 лв., след преценка за отпаднали към настоящия момент опасности от укриване или извършване на престъпление от обвиняемия.

Въззивният съд не споделя изводите на първата инстанция за изменение на мярката за неотклонение в по-лека.

Апелативните съдии  посочват, че от събраните до момента доказателства е видно, че се касае за дейност с големи мащаби, добре обмислена и планирана, структурирана и организирана по начин, който включва участие на множество и различни лица, и изразяваща се в превеждане и транспортиране на незаконно преминали границите на ЕС през Р Турция в Р България чуждестранни граждани.

Данните в делото за механизма и продължителността на функциониране както и от осъществяваната от престъпното сдружение дейност, въззивният съд е намерил за категория обстоятелства, които обосновават сериозност на случая и дават основание за извод, че рискът от противоправно поведение на обвиняемия е реален, както и че е налице опасност същият да се отклони от воденото разследване, осуетявайки срочното му и законосъобразно приключване.

Опасността от престъпно поведение и укриване се извеждат и от данните за неговите чести пътувания в чужбина, както и наличието на друго неприключило наказателно производство за деяние, идентично с тези, за извършването на които е създадена организираната престъпна група.

В определението въззивният състав отбелязва, че е отчел съществуващ риск с поведението си обвиняемият да препятства срочното и законосъобразно провеждане на воденото наказателно производство, както и че задържането му е в рамките на разумния срок.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви