Медсестрите в яслите и градините са кът
Медсестрите в яслите и градините са кът

Проблемите в сектора на здравеопазването в детските градини и яслите остават почти все така неразрешени. Това е така, независимо че е постигнато увеличение на заплащането на медицинските сестри, работещи в там. В повечето от детските градини медицинската сестра е само една. При условие, че децата са по 3-4 групи, в по няколко паралелки.

Работата е отговорна, а изискванията от страна на родителите са много. Мотивацията на медицинските работници да работят в детски учебни заведения е изключително ниска и това е основната причина този вид персонал в детските градини да не достига.

Пред Радио София председателят на Медицинската федерация към КТ „Подкрепа“ Росица Палешникова припомни, че в яслите, за децата до 3-годишна възраст трябва да се грижат именно медицински сестри. Тя добави, че въпреки обещанието за увеличение на заплащането на медицинските сестри в общинските градини и ясли в София, преговорите все още продължават.

„Преминаха в една по-добра насока, с цел да могат да се привлекат по-млади кадри в тази сфера, тъй като сега медицинските специалисти, които се грижат за децата, и в ясли, и градини, и в училища са предпенсионна и пенсионна възраст. Няма как да не бъде така, при положение, че основната заплата им е 1350 лева. Сега нещата тръгнаха в добра посока, да се направи нещо за младите кадри“, обясни Палешникова.

Тя добави, че следващата среща е в петък и изрази надежда в скоро време да бъде подписан колективния трудов договор.

По думите й, над 30 000 са медицинските сестри, които не достигат в цялата страна.

„От Министерството на здравеопазването ни дадоха една справка за заплатите през месец декември 2023 г. От 200 болници има едва 5 или 6, в които заплатите на лекарите минават 2000 лева и пак същия брой, в който медицинските сестри и акушерките стигат до 1400 лева. Няма никаква политика за кадрите работещи в здравеопазването“, изтъкна Росица Палешникова.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви