Бил Браудър
Бил Браудър

„Бях предупреден, че може да бъда предаден на Русия. Така че за мен ще е сериозен риск да пътувам до България. Това твърди в интервю за БНР лидерът на кампанията на закона „Магнитски“ Бил Браудър. „Няма да пътувам до България, защото не ми прилича на страна, която изцяло зачита върховенството на закона. Освен това категорично твърдение Браудър изрази недоволство и от нещо много важно. Европейският еквивалент на закона „Магнитски”, според него, е неадекватен на англосаксонските си „събратя”.

Американо-британският бизнесмен Браудър оглавяваше инвестиционния фонд „Хермитидж Капитал“.

Адвокатът Сергей Магнитски защитаваше интересите му, след като властите в Москва заведоха дело срещу фонда. Магнитски уличи висши руски чиновници в данъчна измама за 230 милиона долара, след което беше арестуван и почина в затвора през 2009 г.

Твърди се, че бил изтезаван и му е била отказана медицинска помощ. Браудър заяви, че след неговата кончина е решил да прекрати дейността си като бизнесмен и да насочи енергията си към тези, които го убиха. Той не е доволен от европейския еквивалент на закона „Магнитски“:

„Не, не съм. Ако сравните европейския законодателен акт с американския, канадския, британския или австралийския, ще видите, че той не включва корупцията. Напълно безсмислено е да има различен закон „Магнитски“ в Европа, защото това означава, че ако сте корумпиран диктатор и дойдете в Европа, си запазвате богатството тук без никакви последици.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща по време на мандата ѝ това да бъде променено и поправено, но не се случи, а трябва да стане в бъдеще в Европа“, каза още Бил Браудър.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви