Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Група депутати от Държавната дума на Русия са поискали от руското следствие да извърши проверка за финансиране на терористична дейност. Проверката е по адрес висши длъжностни лица на САЩ и страни от НАТО. Следственият комитет съобщава, че е започнато наказателно разследване. То засяга САЩ и съюзниците им. Информацията е на БТА, позоваваща се на световни агенции.

Разследването ще засяга източниците и движението на средства на стойност няколко милиона долара, както и възможното участие на длъжностни лица, обществени и търговски организации от западни страни, отбелязва АФП. Руското следствие твърди, че посредник при превеждането на средствата е била разпуснатата петролна компания „Бурисма“, действала на територията на Украйна. Синът на Джо Байдън – Хънтър Байдън, беше член на управителния ѝ съвет.

Според руските следователи паричните средства са били използвани от години за осъществяване на терористични актове в Русия и извън нейните предели с намерението да бъдат отстранявани видни политически и обществени дейци и да се нанасят икономически щети.

„Освен това по следствен и оперативен път се проучва връзката на непосредствените изпълнители на терористични актове с чуждестранни ръководители, организатори и спонсори“, се казва в съобщението.

Следователите не посочват конкретни факти, отбелязва АФП. Агенцията припомня, че Москва смята например, че Киев е замесен в извършеното от джихадисти нападение срещу концертната зала „Крокус сити хол“ в Подмосковието, при което загинаха 144 души.

Украйна и Западът отхвърлят тези твърдения, които за момента не са потвърдени, още повече, че групата „Ислямска държава“ пое отговорността за това нападение, допълва АФП.

Работата на Хънтър Байдън в „Бурисма“ също така е една от спорните теми в предизборната кампания в САЩ, като републиканските противници на баща му я използват, за да обвиняват семейството на президента в съмнителна дейност.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви