Ритуално пране на килим в Авганистан
Ритуално пране на килим в Авганистан

В различните култури обичаите и практиките варират чувствително. Но няколко основни теми остават в здрава, устойчива традиция.Такива са: пречистването, подготовката за ново начало и празнуването на пристигането на пролетта. С настъпването ѝ в Северното полукълбо се появява нуедъримото желание да избършете праха от мебелите. След това да оберете паяжини в ъглите. И накрая – да подредите бъркотията. Пролетното почистване на дома, е традиция, вкоренена в обществата по целия свят. пИ нейните корени могат да се проследят далеч назад в древността.

Традицията на пролетното почистване има и символично значение. В осмислянето на сезона като ново начало, тази традиция символизира прехода от спящия зимен период към жизнения растеж на пролетта. Чрез прочистване на дома от натрупаните отпадъци и подреждане на съдържанието му, хората създават по-чиста жизнена среда и усещане за бистър ум и свежест на духа.

„С всяко замахване на метлата и забърсване на повърхностите, ние почитаме традиция, която надхвърля времето, обединявайки ни с миналите поколения в споделен стремеж към обновяване и подмладяване“, казва Даниел Патън от Музея на домa в Лондон.

Ползите от пролетното почистване
Човешкото поведение е силно повлияно от циклите на природата. През по-студените месеци разполагаме с по-малко енергия за домакинска работа като основно почистване.

Ние не сме мързеливи; ограничената дневна светлина задейства хормона мелатонин, който ни прави сънливи.

„Мелатонинът ни кара да се чувстваме по-малко склонни да освежаваме пространството си. Със смяната на сезона, чувството на мудност намалява, ние си възвръщаме енергията и се чувстваме вдъхновени да почистим старателно средата си на живот“, казва авторът и психотерапевт Елоиз Скинър. „Когато обновяваме средата си, можем да почувстваме усещане за ново начало или подновено усещане за стремеж и амбиция.“

Проучванията показват също, че почистването може да бъде терапевтично, както се вижда от новото поколение „клийнфлуенсъри“, превзели социалните медии като буря. Милиони хора ги гледат как обикалят мръсни домове, които почистват.

„Чистенето ни кара да се чувстваме по-осъзнати, ангажирани и наблюдателни”, казва Скинър.

Религиозен и културен произход

Едно от най-ранните известни споменавания на пролетното почистване се намира в еврейската традиция на Пасха, която се отбелязва ежегодно през март или април.

Преди празника хората премахват всички следи от хамец (хляб с квас), който е забранен. Премахването му символизира бързината, с която израилтяните са избягали от Египет, неспособни да изчакат хлябът им да втаса преди пътуването им към свободата.

По същия начин католиците почистват олтарите в църквите на Велики четвъртък преди Разпети петък, който се провежда всяка година през пролетта през март или април. Норуз, празнуван около пролетното равноденствие през март, включва традицията, наречена khāne-takānī или „изтупване на къщата“. Хората перат дрехи, одеяла и текстил в подготовка за този приблизително 3000-годишен празник, който може да бъде проследен до зороастризма, една от първите монотеистични религии в света.

Китайската традиция преди лунната Нова година също включва почистване на дома. Известно като „метене на праха“, почистването прави път за късмета и просперитета през новата година, казва Патън. Почистването трябва да се извърши преди празника, обикновено през януари или февруари, тъй като метенето след празненствата се счита за “измитане” на късмета. В Тайланд, по време на Сонгкран през април, е обичайно основното почистване на домовете, училищата и обществените пространства, за да се пречистят преди тайландската Нова година. Хората почистват с вода и улиците, за да измият лошия късмет от предходната година, както и статуите на Буда, за да осигурят късмет за следващата година.

 

И пролетното почистване днес
И пролетното почистване днес

Въпреки че концепцията за пролетно почистване предхожда съвременната епоха, наличието на електричеството и домакинските уреди в наши дни е повлияло на традицията.

Например, преди електрическото осветление, хората са разчитали на огъня от горящи въглища, нефт и дърва, за да осветяват и затоплят домовете, което оставяло след себе си значително количество сажди. Прозорците били здраво затваряни, за да се предотврати навлизането на смъртоносно течение.

С идването на пролетта ставало прагматично да се отворят прозорците, за да се проветрят задушните домове, да се премахне мръсотията и да се поправят щетите, настъпили през зимните месеци. Изобретения като прахосмукачки, перални машини и почистващи препарати направиха процеса по-ефективен и удобен, позволявайки по-щателно почистване на жилищните пространства.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви